Hlavní obsah

Sametovou revoluci připomene přehlídka v kině Lucerna

Stejně jako minulý rok připomene pražské kino Lucerna 17. listopadu výročí revoluce celodenním maratonem filmových projekcí. Zástupce kina Andrej Štůla oznámil, že od časného odpoledne až do večerních hodin budou moci diváci zdarma navštívit a zhlédnout snímky, které reflektují událost listopadu 1989 či jeho hlavních protagonistů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dokumentární snímek Život podle Václava Havla přehlídku ve 13:00 odstartuje.

Článek

„Dokumentární snímek režisérky Andrey Sedláčkové Život podle Václava Havla tuto přehlídku ve 13:00 hodin symbolicky odstartuje,” uvedl Štůla. Po něm dostane prostor originální filmová výpověď o době před šestadvaceti lety nazvaná Z deníku Ivany A. režiséra Karla Strachoty, kterou vystřídá hodinový sestřih z různých vystoupení Václava Havla na tehdejším rozjitřeném Slovensku s názvem Verejné fórum.

Vpodvečer dostane prostor strhující ohlédnutí režisérky Olgy Sommerové za dosavadním životem sportovní legendy Věry Čáslavské Věra 68. Od 18:45 hodin filmový maraton uzavře snímek s názvem Listopad natočený v česko-slovenské koprodukci. Vypráví příběh tří kamarádů, kteří žijí svůj studentský život v Praze koncem 80. let a souhra náhod je přivede k událostem na Národní třídě. Je dílem režisérů Garyho Griffina a Josefa Lustiga, který tak na plátno převedl scénář svého otce.

„Všechny projekce se uskuteční v malém sále kina Lucerna a budou přístupny zdarma. Zájemci si však musí předem v pokladně kina vyzvednout vstupenky,” dodal Štůla.

Reklama

Výběr článků

Načítám