Hlavní obsah

Veteráni z Deep Purple v Plzni odmítli důchod

Právo, Jakub Troníček

Dva a půl roku od vydání zatím poslední studiové desky s názvem Now What? zavítala do České republiky britská legendární skupina Deep Purple a opětovně dokázala, že hard rock stále není mrtvý. Za pravdu jim v tom dali i oddaní fanoušci, kteří bez problémů vyprodali plzeňskou Home Monitoring Arenu.

Foto: ČTK

Deep Purple existují od konce šedesátých let.

Článek

Koncert odstartovala krátce po osmé německá kapela The Whiskey Foundation a za svou půlhodinovou porci poctivého blues rocku si vysloužila velmi slušnou odezvu. Pětice z bavorského Mnichova přitom své vystoupení musela odehrát na vypůjčené nástroje, protože ty jejich jim byly ukradeny o den dříve před koncertem v Ostravě.

Po deváté hodině pak svou show zahájili britští rockeři z Deep Purple a od začátku bylo jasné, že kromě charismatického zpěváka Iana Gillana se bude celé vystoupení opírat také o virtuosní výkony kytaristy Stevea Morse a klávesisty Iana Aireyho.

Skupina střídala písničky z novějších alb s osvědčenými kusy, zejména ze sedmdesátých let, které pak jako už tradičně prokládala delšími instrumentálními pasážemi.

Nové i klasické hity

Vedle ukázek z poslední desky Vincent Price nebo Hell to Pay tak zazněly klasiky jako Strange Kind Of Woman nebo Demon´s Eye. K jednoznačným vrcholům večera pak patřilo Aireyho klávesové sólo s citacemi Vltavy od Bedřicha Smetany. Ten v Plzni studoval na gymnáziu a fanoušci v západočeské metropoli ocenili úryvek z cyklu Má vlast na výročí vzniku samostatné republiky bouřlivým potleskem.

Koncert, který nestárnoucí rockeři protáhli zhruba na hodinu a tři čtvrtě završil ikonický hymnus Smoke On the Water a následně přídavek v podobě vůbec prvního singlového hitu Hush z debutového alba Deep Purple z roku 1968 a závěrečné Black Night.

Spíše decentní scénu přitom doplňovala efektní velkoplošná projekce, na které mohli dění na pódiu sledovat i diváci ze vzdálenějších míst.

Oproti minulým koncertům v České republice tentokrát nezazněly hity jako Highway Star nebo Perfect Strangers, i tak ale fanoušci odcházeli spokojeni. Skupina v čele s Gillanem, který letos oslavil sedmdesátku, jim totiž už poněkolikáté v České republice ukázala, že do rockového důchodu se zdaleka ještě nechystá.

Reklama

Výběr článků

Načítám