Hlavní obsah

Kumžákův Svatý Václav v premiéře

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světovou premiéru oratoria Svatý Václav uvádí ve středu Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK jako příspěvek ke Dni české státnosti. Autor Martin Kumžák bude sám dirigovat, sóla zazpívají Michaela Šrůmová (Drahomíra), Dasha (Ludmila) a Jiří Brückler (sv. Václav).

Foto: ČTK

Martin Kumžák je autorem díla.

Článek

Vypravěčem je Vladimír Javorský, vedle FOK bude hrát také Collegium Marianum s Janou Semerádovou, zpívat sbor Martinů Voices Lukáše Vasilka. Libreto si sám Kumžák napsal podle svatováclavských legend. Koncerty se konají 23. a 24. září od 19.30 hodin ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Z koncertu se připravuje i nahrávka.

Kumžákův Svatý Václav je v historii druhé zpracování této látky, první napsal jako monumentální kantátu Josef Bohuslav Foerster. Kumžáka sice známe spíše z jazzových pódií, ale je i autorem opery Božská komedie, kterou uvedla Státní opera v roce 2002.

O svém novém díle říká: „Je to velká látka, jakou má oratorium mít, a zapojením dvou orchestrů chceme využít protikladu mezi velkým a malým. Barokní orchestr má trochu půvab archaismu, ale moje hudba pro ně není vůbec archaická. Určitý punc starobylosti ale má.“

Pro zájemce o dílo i účinkující pořádá FOK před druhým koncertem ve čtvrtek setkání s některými účinkujícími a autorem v 18.15 hodin v Cukrárně Obecního domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám