Hlavní obsah

Helloween vystřihli na Benátské! bravurní metalovou klasiku

Právo, Jaroslav Špulák
Liberec

Třetí den festivalu Benátská! se nesl ve znamení koncertu hlavních hvězd. Byli jimi němečtí metaloví klasici Helloween. Podle informace pořadatelů na ně a další kapely dorazilo 17 tisíc diváků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Helloween byli skutečným vrcholem festivalu.

Článek

Helloween to mají v České republice zjevně rádi. Kvůli své sobotní účasti na festivalu Benátská! nejen že zrušili dva původně plánované halové koncerty u nás, ale zpestřili si také cestovní harmonogram.

V pátek vystupovali ve Španělsku, v sobotu odtamtud doletěli do České republiky navzdory stávce španělských letových dispečerů a v neděli spěchali zpět na Pyrenejský poloostrov, kde měli v plánu koncertovat v Madridu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Helloween diváky od první chvíle dobře bavili.

Na tiskové konferenci, která se konala v libereckém centru Babylon, před koncertem hovořili o své letošní v pořadí patnácté studiové desce My God-Given Right, přiznali, že písničky dnes píší podle toho, v jaké jsou psychické i fyzické kondici, a slíbili zahrát dvě až tři novinky.

Samotný noční koncert pak od první chvíle ukázal, že vystupuje zkušená kapela, jejíž členové přesně vědí, jaký má jejich power metal smysl, co jím chtějí říct a jak vystavět skladby i program tak, aby bavil od začátku do konce a ještě ukázal, že všichni muzikanti jsou profesionálové na svých místech, tedy mistrovsky ovládají své instrumenty a v případě zpěváka Andiho Derise i hlas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zpěvák skupiny Helloween Andi Deris byl ve skvělé formě.

Helloween proplouvali svou hudební historií a přehrávali písně, které je proslavily a které mají oni sami rádi. Od začátku výtečně komunikovali s publikem a bylo patrné, jak moc se i po náročném letu v rámci evropského koncertního turné na pódiu baví.

Jednoznačně byli vrcholem programu Benátské!, dobrým dramaturgickým tahem a lákadlem, které fanoušky v zaplněném prostranství pod pódiem rozhodně nezklamalo.

Koller, Žbirka i Langerová

Benátská! prokázala životaschopnost. Její dramaturgie stojí především na českých formacích, ovšem v tomto případě odpovídajících naturelu a touze tradičních návštěvníků akce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aneta Langerová zazpívala také Vodu živou.

Koná se navíc v příjemném prostředí lyžařského areálu ve Vesci, který kromě dostatku prostoru u všech tří pódií nabízí i louky a prostranství pro odpočinek, přičemž se lze z areálu vzdálit prakticky až do takzvaného klidového území, kde už hudba jen tak šimrá v uších a slunko hřeje stejně intenzivně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miro Žbirka vysázel řadu hitů.

Aneta Langerová zazpívala na festivalu písničky nové i starší, s přehledem a klidem, David Koller prezentoval své skvělé letošní album ČeskosLOVEnsko i písničky z repertoáru skupiny Lucie, Miro Žbirka zpíval hity a vtipně to komentoval, Lenny diváky opět chytila svým originálním projevem, Xindl X je pobavil i dohnal k zamyšlení a například Walda Gang byli tradičně zábavnou kapelou, pro kterou je tento pojem nade vše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Koller prezentoval svou současnost i minulost.

Benátská! skončila v neděli nad ránem.

Reklama

Související témata:

Související články

Village People byli na Benátské! pouhou raritou

V areálu Vesec v Liberci pokračoval v pátek druhým dnem festival Benátská! V noci se na něm představila americká legenda včerejších diskoték, skupina Village...

Výběr článků

Načítám