Hlavní obsah

Celé dědictví po rakouské šlechtičně získal kunínský zámek

Právo, Denisa Telaříková
Kunín

Rozhodnuto. Unikátní sbírku, kterou poslední členka rakouské šlechtické rodiny Judith-Marie Schindler von Kunewald odkázala ve své poslední vůli z části biskupství v Gurku a z části Muzeu Novojičínska, nakonec celá, nerozdělená na dvě části, poputuje na zámek v Kuníně.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Tyto tři obrazy, které ukazuje průvodkyně zámku Natálie Minarčíková, připutovaly z Rakouska do Kunína již letos v březnu.

Článek

Zde totiž rodina Schindlerů z Kunewaldu (česky Kunína - pozn. redakce) žila v letech 1828 až 1870, než se odstěhovala za novým životem do dalekých rakouských Korutan.

Kunínský zámek dostal před pár dny rozhodnutí z rakouského biskupství, že celé dědictví nakonec přenechají kunínskému zámku za jejich finanční nabídku. Radní Moravskoslezského kraje proto budou v úterý schvalovat na tuto akci grant. Právu to sdělil kunínský kastelán Jaroslav Zezulčík.

Podle kastelána je to senzace

„Pokud nám kraj grant schválí, tak hned vyrazíme do Rakouska a přivezeme asi tisíc věcí. Kromě vzácných obrazů i například dary císařovny Marie Terezie slavné naší hraběnce Marii Walburze,“ líčil kunínský kastelán.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Průvodkyně Natálie Minarčíková ukazuje zapůjčený portrét mladého císaře Františka Štěpána Lotrinského, který je také součástí dědictví.

Dodal, že se patrně jedná o senzaci. „Protože získávat obrazy z majetku šlechtické rodiny z Rakouska zpět do České republiky není zcela obvyklé,“ řekl Zezulčík.

První tři obrazy z majetku rodiny Schindlerů z Kunewaldu, kteří byli dědici kunínské hraběnky Walburgy, připutovaly na zámek už letos v březnu. „Vrátily se po 150 letech,“ podotkl kastelán a upozornil, že před pár dny navíc dovezli další obraz z dědictví, který si zapůjčili kvůli nacenění celé sbírky.

„Jedná se o portrét mladého císaře Františka Štěpána Lotrinského, manžela Marie Terezie. Obraz je součástí rozsáhlé kolekce obrazů panovníků Evropy, které věnovala panovnice Marie Terezie kunínské hraběnce,“ vysvětlil kastelán.

Zámek nyní řeší, kde dědictví vystaví

„Je to taková první vlaštovka, doufáme, že ho bude následovat dalších 12 obrazů této kolekce a pak například nábytek po Marii Walburze. Už nyní řešíme, kde dědictví vystavíme, aby si jej lidé mohli co nejdříve prohlédnout. Chybí nám místnosti,“ usmála se průvodkyně na kunínském zámku Natálie Minarčíková.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Kunínský zámek je velice vyhledávanou lokalitou i pro konání svateb.

Podle kastelána návštěvníci zámku se s první částí rakouského dědictví budou moci seznámit již v průběhu letních prázdnin. „V jednání s rakouským biskupstvím nám byl velice nápomocen František Václav Lobkowicz, tedy ostravsko-opavský biskup,“ podotkl nakonec Zezulčík.

Judith-Marie Schindler von Kunewald zemřela vloni v červnu v rakouských Korutanech jako poslední dědička kunínské hraběnky Walburgy. Jejího chudého a nemajetného pradědečka totiž Marie Walburga coby malého chlapce adoptovala.

Později byl povýšen do šlechtického rodu. Po jeho smrti rodina zámek prodala a odstěhovala se do Rakouska. Tam také putovala velká část vybavení a zařízení kunínského zámku. Nyní se do něj po mnoha letech vrací.

Reklama

Výběr článků

Načítám