Hlavní obsah

Lauryn Hill, Usher i Mary J. Blige předělali hity geniální Niny Simone

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká zpěvačka Lauryn Hill vypustila na internet svou verzi megahitu Feeling Good od zesnulé Niny Simone. Při příležitosti uvedení nového dokumentárního filmu What Happened, Miss Simone? se rozhodla nejen ona, ale celá skupina R&B hvězd natočit album jako poctu soulové a jazzové ikoně.

Článek

Album se bude jmenovat Nina Revisited: A Tribute to Nina Simone a vyjde 10. července. Lauryn chtěla původně natočit jen dvě písničky, ale jak se ponořila do světa geniální zpěvačky, nemohla přestat. Její hudbu prý považuje za svou základní „potravu“. „Žila jsem z její muziky, byl to základ mé hudební stravy, takže věřím, že mám právo se vyjádřit,“ podotkla. Na albu tak bude šest jejích tracků. Dále se na něm podíleli i Mary J. Blige, Usher či Common a dcera Niny Simone Lisa.

Producentem filmu i alba je Jayson Jackson, bývalý manažer The Fugees, který Ninu poprvé viděl v roce 1999. Po třinácti letech se setkal s její dcerou a rozhodl se, že zapracuje na filmu o její životní cestě.

Dokument What Happened, Miss Simone? má premiéru na Netflixu 26. června. O hraném filmu se hovoří už léta. Režisérka Cynthia Mortová ho sice loni natočila s herečkou Zoe Saldanaovou, ale do kin zatím nedorazil. Podle mezinárodní filmové databáze IMDB  je v postprodukci.

Královna melancholie

Nina Simone se narodila v roce 1933. Největší úspěch měla v 50. a 60. letech minulého století, její vliv je ale v hudbě cítit dodnes. Měla klasické hudební vzdělání, které spojila s neskutečným bluesovým feelingem, a její unikátní hlas s hluboko posazeným vibratem vynikal v nenapodobitelně melancholických skladbách.

Světu zanechala hity jako Little Girl Blue, I Put a Spell On You, Feeling Good, Don’t Let Me Be Misunderstood, Sinnerman nebo To Be Young, Gifted and Black.

Vymyslela si pseudonym Nina Simone, protože se bála, že její věřící matka by nesnesla, aby hrála blues – „ďáblovu hudbu". V té době bylo v USA běžné, že na koncerty chodili kazatelé a žádali zastavení produkce, protože blues prý pochází od satana. Během šedesátých let se stala Nina Simone poměrně slavnou, ale stále se setkávala s rasismem, na což reagovala mimo jiné v písni Mississippi Goddam a v coververzi slavné písně Billie Holiday Strange Fruit. Celkově vydala asi čtyřicet desek a dočkala se velké popularity v Evropě, kde ve stáří i žila. V roce 2003 zemřela ve Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám