Hlavní obsah

Rock for People: Faith No More zaskočil ohňostroj, Julian Casablancas spěchal na fotbal

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák

Minulou neděli ráno skončil ve Festivalparku v Hradci Králové jednadvacátý ročník hudebního festivalu Rock for People. Přinesl tři dny plné hudby, jako hvězdy americké skupiny Faith No More a Limp Bizkit a podle pořadatelů přilákal 27 500 návštěvníků.

Foto: Jan Šída, Právo

Půvabná festivalová atmosféra

Článek

Je to vyšší počet, než který na festival dorazil v loňském roce. Přitom se před jeho začátkem na pořadatele z agentury Ameba Production snesla kritika za to, že program není dost zajímavý, a jelikož Faith No More i Limp Bizkit jsou ikony devadesátých let, nemyslel na teenagery. Nakonec se ukázalo, že i ti si během minulého víkendu přišli na své. Skupiny Bastille, Hollywood Undead či Asking Alexandria je nesporně zaujaly.

Jako doma

Faith No More je kapela, která miluje Českou republiku. Poprvé u nás vystoupila v květnu 1992, kdy byla v Praze na Strahově předskupinou na koncertu Guns N’Roses. Když se v listopadu téhož roku do české metropole vrátila podruhé, vyprodala už hokejovou halu na Výstavišti a nechala se slyšet, že nic takového dosud v Americe nezažila.

„Vzpomínám si na náš první koncert v České republice. Přijeli jsme a bylo to bláznivé. Zpěvák Mike Patton a já jsme jeli na kole, byli jsme na nějakém velkém náměstí a vůbec nikdo tam nebyl. Bylo to jako město duchů. Nebyly tam neony, žádné reklamy, nic. Bylo to šílené, velké prázdné náměstí. Nic takového jsem předtím neviděl. Ale po pěti letech, wow. Když jsme opět přijeli, byla patrná velká změna. Pak už v Praze byly i McDonaldy a obchody pro turisty. K místu, které vidíte procházet takovými změnami, si vytvoříte vztah,“ řekl před koncertem na Rock for People Právu klávesista Roddy Bottum.

Baskytarista Billy Gould začal dokonce se svým kamarádem v České republice podnikat. „Uspořádali jsme v Praze například koncert skupiny Primal Scream, bylo to v Lucerně. Měli jsme tam dřív i nějaké skateshopy, obchody s oblečením a takové věci. Trvalo to asi sedm let. Je to legrační. Chtěl bych přijet a strávit v Praze nějaký čas mimo turné, trochu to takříkajíc zkontrolovat. Už je to dlouho, co jsem v ní byl naposledy.“

Bílé koberce se hodily

Na Rock for People měli Faith No More vystoupit už v červenci 2012. Těsně před plánovaným koncertem tehdy ale přišla bouře, která poničila aparaturu a učinila areál tak nebezpečným, že pětice nemohla hrát a odjela ze země bez toho, že by představila jedinou skladbu. Tu událost si pamatovala a měla vliv na to, že se na festival po třech letech vrátila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Faith No More letošní Rock for People opanovali.

„Když v Hradci Králové udeřila bouřka, byli jsme v závěru turné. Měli jsme před sebou ještě dva koncerty, a to bylo všechno. Chtěli jsme se do Čech vrátit a napravit to, protože se na nás přijelo podívat mnoho lidí i z daleka. Tehdy jsme však mezi sebou měli dohodu, že nepojedeme na další turné, dokud nebudeme mít novou hudbu. Takže jsem rád, že tu o pár let později můžeme být,“ radoval se před pátečním vystoupením Billy Gould.

Pořadatelé pro ně prý použili některé rekvizity, které byly nakoupeny na plánovaný koncert v roce 2012, ale pak zůstaly ve skladech Festivalparku a neměly dalšího využití. Šlo hlavně o bílé koberce.

Foto: Jan Šída, Právo

Velkému vedru bylo třeba na Rock for People čelit.

„Faith No More nám vyšli vstříc. Byli si vědomi toho, že koncert před třemi lety nevyšel, a přáli si v Hradci Králové vystoupit. Požádali nás jenom, abychom festival posunuli na začátek června, kdy budou v Evropě na turné. I kvůli nim se tedy letošní ročník konal o měsíc dříve, než bylo v minulosti obvyklé,“ řekl Právu za pořadatele Petr Fořt.

Koncert se nakonec povedl. Kapelu sice zpočátku vyvedl z koncentrace ohňostroj, který začal přesně ve chvíli, kdy odstartovala svůj festivalový set, naštěstí ale netrval dlouho.

„Ten ohňostroj jsme nedělali my,“ vysvětlila Právu festivalová mluvčí Lucie Čunderlíková. „Udělali si ho na vedlejším pozemku, kde byla nějaká párty.“

Přemet vzad

Rock for People přinesl i řadu dalších zajímavých okamžiků. Houslista americké skupiny Yellowcard Sean Mackin se během sobotního koncertu dostal do takové ráže, že v jednu chvíli na pódiu vystřihl parádní salto vzad. Redaktor Práva Jan Šída jeho akci vyfotografoval, takže ji nabízíme ke zhlédnutí na snímku.

Foto: Jan Šída, Právo

Houslista skupiny Yellowcard Sean Mackin při saltu vzad.

Julian Casablancas zase miluje fotbal, a tak rozhovory slíbené českým novinářům posunul o dvě hodiny dozadu, protože chtěl bezprostředně po skončení svého vystoupení se skupinou The Voidz vidět finále Ligy mistrů mezi Barcelonou a Juventusem. Na jeho konci se nastavovalo pět minut, a tak novináři čekali, až zápas skončí. Potom si dal Casablancas ještě večeři, se kterou příliš nespěchal. Podtrženo a sečteno, na slíbené rozhovory došlo s hodinovým skluzem.

Britská skupina Shoshin zase udělala rekord, když během třídenního festivalu Rock for People vystoupila čtyřikrát. Tři koncerty si domluvila předem, nakonec ale kvůli bouři v domovském Švédsku nepřiletěla kapela Death By April, a tak se Shoshin, kteří před lety hráli v Anglii na ulici, dostali místo ní i na velké pódium.

Na Rock for People letos svítilo slunko a není pochyb o tom, že se povedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám