Hlavní obsah

Etiopský jazz a lo-fi rock předznamená festival Respect

Praha

Zajímavou kombinaci žánrů nabídne pondělní koncert v pražském Paláci Akropolis, který předznamená festival Respect. Vystoupí tam etiopský hráč na klávesy a akordeon Hailu Mergia s doprovodem dvou australských muzikantů. Večer zahájí sólové vystoupení člena nizozemských punkových The Ex.

Foto: Rachot

Hailu Mergia

Článek

Hailu Mergia je považován za průkopníka ethiojazzu, který spojuje africkou hudbu s americkým jazzem. Během čtyřicet let dlouhé kariéry hrál s takovými veličinami, jako byli Duke Ellington nebo Manu Dibandgo. Prosadil se jako člen souboru The Walias.

Prodělal tvrdou školu hráče v hotelovém klubu, kde musel znát přední světové hity. Po revoluci, při které byl svržen císař Haile Selasie, odjel s kapelou do USA, kde už zůstal. Během svého druhého pražského vystoupení jej budou doprovázet dva australští hráči, bubeník Tony Buck, známý z Kletka Red, který také doprovázel Lee Ranalda, a basista Mike Majkowski, který stál u zrodu improvizačního souboru Splinter Orchestra.

Na úvod večera vystoupí sólově zpěvák a kytarista The Ex Arnold De Boer se svým projektem ZEA. Kombinuje v něm lo-fi písničkářství s divokostí free rocku své mateřské kapely a vrší na sebe pokroucené a zkreslené tóny kytary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám