Hlavní obsah

Kytarista Ritchie Blackmore slaví sedmdesátiny

Britský hudebník a skladatel Ritchie Blackmore, který 14. dubna slaví sedmdesátiny, patří téměř půl století k uznávaným světovým kytaristům. Věhlas si získal počátkem 70. let ve skupině Deep Purple.

Foto: Profimedia.cz

Ritchie Blackmore na snímku z mládí

Článek

Později založil další slavnou kapelu Rainbow, od roku 1997 působí se svojí partnerkou Candice Night v projektu Blackmore's Night. Ti dosud natočili devět studiových alb, několikrát vystoupili i v Čechách.

První kytaru dostal rodák z hrabství Somerset na jihozápadě Anglie v deseti letech, od 18 let vystřídal několik kapel a stal se z něj uznávaný studiový hráč. V roce 1968 stál u zrodu slavných Deep Purple a podílel se na největších hitech skupiny jako Child In Time, Smoke On The Water nebo Soldier Of Fortune. Kapela kromě úspěchů prodělala i mnoho krizí, autoritativní a náladový Blackmore z ní poprvé odešel již v roce 1975.

Definitivně ji opustil devět let po jejím comebacku v roce 1984, na postu kytaristy ho nahradil Američan Steve Morse. Blackmore mezitím působil v Rainbow, kam se poté vrátil, avšak i tuto skupinu v roce 1997 rozpustil. Navíc zcela změnil svůj hudební výraz, když od hardrocku přešel k renesančnímu rocku. Počtvrté ženatý Blackmore má se svou současnou partnerkou dvě malé děti, kromě toho hraje fotbal a holduje alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám