Hlavní obsah

Doga: Když není dobrá písnička, všechno ostatní je k ničemu

Právo, Jaroslav Špulák

Severomoravská kapela Doga vydává deváté album. Jmenuje se Detox, je na něm dvanáct písniček a čtveřice se ani na okamžik nezpronevěřila svému zvuku, který má již osmadvacet let. Na otázky odpověděl zpěvák a kytarista Izzi.

Foto: archív kapely

Skupina Doga, zleva Pepa (baskytara), Izzi (zpěv, kytara), Mrňus (bicí) a Lumír (kytara).

Článek

Podle čeho poznáte, že nastal čas vydat nové album?

V tomto případě jsme to poznali podle toho, že jsme měli nejdelší pauzu mezi vydáními desek v naší historii. Obvykle to trvalo dva nebo tři roky, teď už to jsou čtyři. To znamená, že jsme čtyři roky nerozšířili svůj repertoár. Pro muzikanty je to ale nutné, a to i tehdy, když se obvykle z nového alba do koncertního repertoáru dostanou jen dvě tři písně.

Znamená to, že nápady na nové album jste střádali čtyři roky?

Tak to nebylo. Nemáme klasické kapelní zkoušky, protože hrajeme spoustu koncertů, které jsou pro nás mnohem přínosnější než zkoušky. V minulosti jsme si čas od času půjčili ostravské studio Citron, kde jsme pak pili, hráli a skládali. Nejlepší věci mě zpravidla napadaly tak v jednu v noci, protože jsme byli rozjetí.

V případě alba Detox jsme měli první setkání nad novými písničkami ve vypůjčené zkušebně loni v listopadu, a to jsme na něm byli pouze dva - bubeník Mrňus a já. Měl jsem nějaké nápady natočené na diktafon a za jeden den jsme složili pět písniček. Na další zkoušce vznikly další tři a brzy jsme měli všechny.

Poznáte už při nahrávání, které písničky se dostanou do koncertního repertoáru?

Jsou takové, které se nám zdají dobré, ale když je pak natočíme na desku, tak nás už tolik neberou. Takže čekáme, jak dopadnou ve studiu. Vzpomínám si, že když jsem na naši první desku složil písničku Nejsi nevinná, kterou jsem i s textem napsal za půl hodiny, náš tehdejší kytarista Petr Nastulczyk mi říkal, že je to pitomost. Pak vyšla a z dnešního pohledu lze říct, že Dogu takříkajíc udělala.

Kolik jste vlastně už napsali písniček?

Detox je naše devátá deska a na každé je zhruba dvanáct skladeb, takže asi sto patnáct písniček i s bonusy. Někdy nám zůstaly nějaké nápady takříkajíc v šuplíku. Jsme ale bordeláři, a tak jsme si je nenahráli. Když jsme si pak uvědomili, že jsme před lety měli nějaký dobrý nápad, nebyli jsme schopni si na něj vzpomenout a pustit jsme si ho nemohli, protože nebylo z čeho. Myslím si, že deset z mého pohledu dobrých motivů se takhle ztratilo. To je skoro celá deska. Mrzí mě to, protože jsem přesvědčen, že v hudbě je nad vším ostatním písnička, melodie a přesvědčivost. Spousta kapel řeší zvuk a produkci, ale k ničemu to kolikrát není, když nemáš dobrou písničku.

Proč se nové album jmenuje Detox?

Před nějakým časem jsem procházel obdobím, kdy jsem hodně kalil, a proto jsem se rozhodl, že si dám detox. V praxi to znamená třicet dnů bez chlastu. Nahrávat desku do studia jsme šli ale o týden dříve, než bylo v plánu. Já byl v té době v procesu toho detoxu, jenomže udržet se vedle ostatních kluků z kapely, kteří si každý večer dávali, na co měli chuť, bylo těžké. Vydržel jsem to třiadvacet dnů, ale pak jsem se na to vykašlal a s kluky si dal panáčka a potom další. Detox jsem tedy nedokončil, a tak jsem alespoň navrhl, že tak pojmenujeme naši desku.

To vám tedy kolegové v detoxu moc nepomohli.

Vůbec mi nepomohli. Když si nalili dobrý kubánský rum, dávali mi čichat. A nejčastější věta, kterou jsem slyšel, byla: Dej si se mnou panáka.

Detox je i písnička. Vznikla dřív než název alba?

Dřív byl název desky. Teprve potom, s vědomím, že by se tak měla jmenovat i písnička, jsem začal psát text. Na desce je písnička Jsem čistej jako líh. Ta se měla původně jmenovat Detox. Potom jsem to změnil a rozhodl se napsat text o tom, že se člověk musí dnes neustále bránit tomu, aby mu nebyl vymýván mozek. Na mysli mám vliv internetu, rádií, televize a spousty blbostí, které slyšíme denně kolem sebe. O tom je skladba Detox.

Kromě vás se na desce jako textaři podepsali Márdi z Vypsané fixy a Aleš Brichta. V minulosti jste spolupracovali třeba i s Jarkem Nohavicou. Proč tentokrát chybí?

Aleš Brichta nám psal texty už minimálně na čtyři desky, Márdiho jsme ale oslovili poprvé. Jarek nám slíbil text i na toto album. V době, kdy jsme ho potřebovali napsat, měl ale koncertní sérii po Praze a neměl na to čas. Přemýšlel jsem, koho oslovit, a napadl mě právě Márdi. Mám rád jeho texty a myslím si, že spolupráce s ním dopadla skvěle. Napsal Od soumraku do úsvitu, Kotvy a Až jednou slunce nevyjde. Tu poslední jsme chtěli původně otextovat od Nohavici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám