Hlavní obsah

Lüpertz vytváří vitráže pro Bamberk

Právo, (kč)

Třiasedmdesátiletý malíř a sochař Markus Lüpertz vytváří pro středověký kostel sv. Alžběty v Bamberku sklomalby, které by měly být podle německého časopisu Art nainstalovány v chrámu přibližně za čtvrt roku.

Foto: ČTK

Malíř a sochař Markus Lüpertz

Článek

Pro město zapsané na seznam památek UNESCO by to měla být nová atrakce. Vše je financováno pouze z darů a příspěvků sponzorů.

Lüpertz patří mezi velikány postmoderního umění. Narodil se v dubnu 1941 v severočeském Liberci a s rodiči odešel do Německa až v roce 1948. V letech 1988–2009 byl rektorem slavné výtvarné akademie v německém Düsseldorfu.

Před bamberským kostelem už stojí téměř dvoumetrová Lüpertzova socha Apollóna, která je ironickou postmoderní podobou antického boha umění a slunce. Tradici vytvářet pro historické sakrální prostory moderní vitráže slavně zahájil Marc Chagall svými sklomalbami pro katedrálu ve francouzské Remeši.

V Čechách jsou proslulé vitráže, které udělal sklářský výtvarník Stanislav Libenský pro kapli sv. Václava na Pražském hradě a pro kapli brněnského hradu Špilberk.

Reklama

Výběr článků

Načítám