Hlavní obsah

Obraz Jakuba Schikanedera Na Kampě se prodal za šest miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obraz malíře Jakuba Schikanedera Na Kampě (Milenci) s vyvolávací cenou 4,9 miliónu korun se na sobotní aukci prodal za šest miliónů korun bez 20procentní dražební přirážky, uvedl po skončení aukce ředitel aukční společnosti European Arts Albert Trnka.

Foto: Arts European, ČTK

Obraz malíře Jakuba Schikanedera Na Kampě (Milenci) se prodal na aukci v Praze za šest miliónů korun.

Článek

Schikanederův obraz byl nejdražší položkou aukce, na které sběratelé dohromady utratili včetně přirážek 54 miliónů korun. Na více než milión korun vystoupala cena u 12 položek.

Kromě Schikanederova obrazu bylo v nabídce šest děl s vyvolávací cenou přes milión korun. Kupce z nich našel například obraz Václava Špály Na pile v Dubrovníku, který se vydražil za 1,55 miliónu korun. Surrealistické plátno Jindřicha Štyrského, které bylo do roku 1982 v majetku malířky Toyen, bylo odklepnuto za 1,4 miliónu korun.

Nejvyhledávanější autor 

Jakub Schikaneder je nyní jedním z nejdražších a nejvyhledávanějších autorů českého trhu s uměním a patří k vůbec nejlépe prodávaným autorům: z necelých pěti desítek maleb, které se za poslední desetiletí na trhu dražily, skončilo více než deset s cenou přes pět miliónů korun. Tuzemským autorským rekordem Schikanedera zůstává obraz Kontemplace prodaný před pěti lety za 8,1 miliónu; v Londýně se loni prodal jeho olej Zákoutí Prahy za cenu v přepočtu přesahující devět miliónů korun.

Za vysoké ceny se dnes podle Trnky prodávalo i moderní umění. Na tři milióny korun vystoupala cena obrazu Chene-Liege Étude francouzského malíře, významného zástupce geometrické abstrakce Augusta Herbinea. Obraz Kostel v Auvers sur Oise, který je poctou Maurice Vlamincka malíři Van Goghovi, změnil majitele za 2,15 miliónu korun. Pozdní Zátiší se džbánem od Emila Filly se vydražilo za 1,75 miliónu korun a cena tempery Jana Zrzavého Piazzetta se vyšplhala z vyvolávacích 650 000 Kč na rovný milion.

V aukci byl i portrét českého barokního mistra Petra Brandla s názvem Stařena, objevený koncem 90. let. Je z doby kolem roku 1720, do aukce šel s cenou 420 000 korun, ale neprodal se. Nového majitele nenašel ani obraz Samson italského mistra 17. století Pietra della Vecchia, pocházející původně z majetku Humprechta Jana Czernina. Jeho vyvolávací cena činila 450 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám