Hlavní obsah

Nejen Lynyrd Skynyrd. Plzeň navštíví Deep Purple, Fred Wesley, Di Meola i Vega

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň jako Evropské hlavní město kultury 2015 nabídne nejen první koncert americké legendy Lynyrd Skynyrd v Čechách, ale také Deep Purple, funkového klasika Freda Wesleyho, kytaristu Ala di Meolu a Suzanne Vega.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Suzanne Vega

Článek

Už 30. března přijede do plzeňské Měšťanské besedy kapelník, aranžér a  trombonista Fred Wesley se skupinou The New JB’s. Bývalý spolupracovník zesnulého Jamese Browna hraje své verze jeho hitů i sólový materiál. Wesley si zahrál během své dlouhé kariéry i s Georgem Clintonem, Rayem Charlesem nebo Lennym Kravitzem.

Slavný americký kytarista, čtyřnásobný vítěz ankety časopisu Guitar Player Magazine Al Di Meola, který se proslavil v sedmdesátých letech v Return to Forever s Chickem Coreou, předvede 10. května své pojetí Beatles v rámci nového koncertního pořadu Beatles & More. Sedmého července na stejném místě vystoupí americká písničkářka Suzanne Vega s hity Tom’s Diner či Luka. Na závěr 31. října dojde v Plzni na krále britského blues – zpěváka, kytaristu, hráče na klávesy a foukací harmoniku Johna Mayalla.

Lynyrd Skynyrd, letos nejočekávanější rockový koncert v ČR, na který se pravděpodobně přijede podívat i mnoho cizinců, vypukne 1. května. Skupina do ČR nikdy nejezdila. Hraje tzv. southern rock (jižanský rock), typicky americký styl, který spojuje postupy blues, klasického rocku, soulu i country. Vedle Allman Brothers Bandu jde o nejvýznamnější představitele žánru.

Začali spolu hrát kolem roku 1966 pod názvem The Pretty Ones ve floridském Jacksonvillu. Na názvu Lynyrd Skynyrd, který naráží na jméno neoblíbeného učitele, se ustálili až po roce 1969. Bohužel dnes už je ve skupině málo starých členů, mnoho jich zemřelo při pádu letadla v roce 1977. Hlavním zpěvákem se stal Johnny Van Zant, mladší bratr Ronnieho Vana Zanta.

Hymnou skupiny je hit Sweet Home Alabama, velmi podařené jsou také skladby jako Free Bird s legendárním kytarovým sólem nebo Tuesday’s Gone, Gimme Three Steps, Simple Man, The Ballad of Curtis Loew, The Needle And The Spoon a Call Me The Breeze.

Britští rockeři Deep Purple vystoupí 28. října. Skupina existuje téměř půl století, prodala více než 100 miliónů nosičů a měla obrovské hity jako Smoke on the Water, Hush, Child In Time, Stormbringer nebo Fireball. V Česku hraje na rozdíl od Lynyrd Skynyrd velmi často.

Reklama

Výběr článků

Načítám