Hlavní obsah

Jedenáct českých staveb usiluje o evropskou cenu

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jedenáct českých architektonických realizací se dostalo do nominací na Cenu Evropské unie za současnou architekturu Mies van der Rohe Award 2015. Celkem jich soutěží 420, užší výběr bude oznámen v únoru a vítěz převezme ocenění v květnu.

Foto: Benedikt Markel

Dům Chameleon od ateliéru Petr Hájek Architekti

Článek

Mezi vybranými najdeme například pražský „vlastní dům architekta jako zpověď“ od studia A1 Architects, Vědecké a technologické centrum v Ostravě od ateliéru Josefa Pleskota, Muzeum Járy Cimrmana a rozhlednu Maják v Příchovicích, kterou navrhl Martin Rajniš se svým Huť Architektury, nebo rodinný dům Chameleon ležící „jako ještěr uprostřed prosluněné louky“ od studia Petr Hájek Architekti. Hájkův a Pleskotův ateliér mají každý po dvou nominacích.

„Cílem ceny je upozornit na nedávné vynikající příklady architektonické tvorby a zdůraznit, že moderní architektura, sociálně a kulturně zakořeněná v evropských městech, je důležitá pro každodenní život lidí,“ uvedli v prohlášení zástupci Evropské komise a Nadace Miese van der Rohe.

Pokud by jedno z českých jmen zvítězilo, bylo by prvním laureátem tohoto významného ocenění udíleného každé dva roky od roku 1987 a zařadilo by se tak vedle jmen slavných tvůrců jako Zaha Hadidová nebo Norman Foster.

Celkem ze 420 vybraných projektů tvoří více než polovinu rodinné, obytné domy a kulturní zařízení, jen pět procent kancelářské budovy a zbytek jsou vzdělávací instituce, sportovní, komerční nebo vládní budovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám