Hlavní obsah

RECENZE: Odsun!!! Místo silného příběhu balábile

Právo, Jiří P. Kříž

Mnoho psů zajícova smrt. Na to zapomněli v ambiciózním projektu Odsun!!! v ostravském Národním divadle moravskoslezském Ivan Buraj a jeho spoluautoři Marek Pivovar a Dagmar Radová. Masívní kampaň zpracovávala příznivce Divadla Antonína Dvořáka, že budou svědky přinejmenším události roku.

Foto: PRÁVO - Jiří P. Kříž

Osídlenci pohraničí dnes: Frustrovaní Honza (Ivan Dejmal) a jeho otec Karel (Jan Fišar)

Článek

Výsledek je žalostný. Ani ryba, ani rak. Tři časové roviny - dvě v kulisách nemovitosti sudetských Němců „zděděné“ po válce rodinou osídlenců, třetí, a klíčová, těsně poválečná, v živém televizním přenosu, to všechno v hodince a půl bez přestávky – by mohly obstát ještě tak v nějakém studiovém prostoru, nikoli na scéně v novobarokním hávu.

Foto: PRÁVO - Jiří P. Kříž

Smíšené manželství nové generace: Němka Tanja (Lada Bělašková) a Čech Honza (Ivan Dejmal).

Místo silného příběhu o soužití Čechů s Němci s pokoušením reflektovat a pojmenovat zvěrstva zejména fáze tzv. divokého odsunu předkládá režisér Buraj jen studentíkovské mudrování nad slovem odsun.

Vždyť odsunem podle něho jsou i desítky vystěhovaných obcí při stavbách vodních děl i rozpínavost současných demagogií o zaměstnanosti proti vykořenění vyháněných obyvatel při diskusích o prolomení těžebních limitů v severočeské uhelné pánvi. A neodsouváme nakonec ve vlastní pracovní vytíženosti i své blízké – třeba do domovů důchodců?!

Postavy jsou jako vystřižené z pilotních děl socialistického realismu, jenomže naruby. Frustrovaní současníci, čecháčci, kteří nikdy nic nevybudovali. Hodný Němec drží české spoluobčany v jejich takřka novoevropské pospolitosti po celou válku, která se města jinak vlastně ani nedotkne.

Foto: PRÁVO - Jiří P. Kříž

Hodný Němec Alois (David Viktora), a jeho potomstvo Erika (Kristýna Krajčíková) a Hans (Robert Finta).

Češi mu v měsíci osvobození s láskou oplácejí. Ponechají ho ve funkci radního. Než přijde „partyzán“, který si legendu o vlastním odboji vymyslel v rámci nové, stejně zrůdné ideologie až po válce – a Němce jednoduše odpráskne jenom proto, že je to Němec.

K dovršení vší pohromy ten zastřelený hodný Němec v live přenosu, kterým inscenátoři snímají události klíčových měsíců roku 1945 – mimochodem technicky rozklížený, doslova amatérský – leží s hlavou v kaluži krve podobající se, bohužel doslova, kečupovému kravinci.

Odsun!!! v Ostravě je promarněnou příležitostí ve městě, které má jindy k reflexím minulosti zejména vlastního regionu mimořádný cit. Autoři si místo filozofických pojednání scvrklých do půldruhé hodinky mohli vymyslet raději výmluvný a pravdě podobný příběh.

Ivan Buraj, Marek Pivovar, Dagmar Radová – Odsun!!!
Režie: Ivan Buraj, kameraman: Otakar Mlčoch. Česká premiéra 22. ledna v Divadle A. Dvořáka ND moravskoslezského Ostrava.

Celkové hodnocení: 20 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám