Hlavní obsah

Vašek Bláha: Divokej Bill musel udělat radikální řez. Naštěstí vyšel

Právo, Jaroslv Špulák

Restart kapely Divokej Bill se povedl. Před třemi lety málokdo věřil, že na její koncerty zase budou mířit davy lidí. Loňský rok ale ukázal opak. Divokej Bill je ve skvělé formě, chystá nové písničky a vše si řídí sám. Na otázky odpověděl zpěvák a kytarista Vašek Bláha.

Foto: Supraphon – Marek Žídek

Divokej Bill má za sebou šestnáct let existence. Vašek Bláha vpředu.

Článek

Před třemi lety jste v kapele vyměnili management, se kterým jste pracovali třináct let. Co to s fungováním kapely udělalo?

Začali jsme se o sebe starat sami. Pamatuju si, že jsem se toho bál. Měli jsme hlavu plnou ideálů, ale mohlo se stát, že to nevyjde. Jenomže každý, kdo se stará o něco svého, dělá maximum pro to, aby to fungovalo co nejlépe.

Dnes jsem s tím krokem spokojený a jsem rád, že jsme ho udělali. Neznamená to, že by to předtím bylo špatné. Agentura Ameba Production pro Divokýho Billa udělala strašně moc práce, bylo to krásné období a užívali jsme si ho. Zůstali jsme kamarádi, rozešli jsme se v dobrém. Vyšuměly ale nápady a my měli pocit, že to s námi jde od desíti k pěti. Radikální řez byl naděje.

Je pravda, že před asi sedmi lety začalo ubývat publikum, které chodilo na vaše koncerty. Vylekalo vás to?

Samozřejmě. Jak ale sleduju českou scénu, taková věc potkává každou kapelu. Je potřeba přicházet stále s něčím novým, a když se skupina dostane do pozice, v jaké jsme byli my, musí zvážit, jak často hrát, aby zůstala takříkajíc vzácná a lidé na ni měli chuť stále chodit. Řešili jsme to už s bývalým managementem. Nakonec jsme se však rozhodli pro ten radikální řez, vymysleli jsme strategii a ono to vyšlo. Ve zkušebně dnes máme velkou mapu a v ní jsou zapíchané špendlíky s barevnými hlavičkami, abychom viděli, kde jsme hráli a kam bychom se naopak měli vypravit. Staráme se o všechno sami.

Změnilo to nějak vztahy v kapele?

Půlka členů byla a je aktivní, stará se o chod kapely a zajímá ji vše podstatné. Druhá půlka tolik aktivní není a rozhodně nebyla před třemi lety pro to, abychom opouštěli tehdejší management. Bála se, že to nezvládneme a Divokej Bill půjde do kopru. Ti kluci takoví jsou, neradi riskují, neradi věci mění, a já to chápu a respektuju.

S odstupem času jsou s tím, co se v kapele děje a jak funguje, spokojeni. Máme hodně koncertů, lidé na nás chodí, poslední deska měla dobrý ohlas a máme dost peněz na živobytí. Vztahy v kapele jsou tedy dobré.

Jak dlouho jste profesionální muzikanti?

Hrajeme šestnáct let a živit jsme se tím začali před osmi lety.

V roce 2013 vyšlo album 15, kterým jste oslavili patnáct let existence a v podstatě znamenalo váš comeback do české hudební špičky. Věřili jste mu od začátku?

Mám pocit, že ten návrat začal už předešlým albem Mlsná v roce 2009. Myslím si totiž, že k tomu, aby kapela udělala zásadní krok vpřed, jedna deska nestačí. Alespoň ne v případě takové skupiny, která zaznamenala divácký pokles zájmu. Věřili jsme oběma albům. Nechceme nahrávat písničky, o kterých nejsme přesvědčeni.

Jak moc se vlastně zvedl zájem o kapelu?

Loňský rok byl co do ohlasu na naše písničky a návštěv na koncertech jeden z nejúspěšnějších v naší historii. Boom jsme zaznamenali v roce 2006, kdy jsme absolvovali turné ve čtyřiceti halách, které byly plné. Loni to ale bylo stejně skvělé. Počet lidí na koncertech je pro úspěšnost rozhodující.

Vracejí se diváci, kteří na vás v minulosti přestali chodit, anebo jste zaznamenali nové?

Přibyla spousta nových, což mě opravdu těší. Za poslední rok a půl jsme se viděli se všemi pořadateli, s nimiž jsme dělali úspěšné koncerty před šesti sedmi lety.

Tenkrát na nás vydělali, ale pak se k nám začalo donášet, že mají pocit, že Divokej Bill končí a není už zajímavý, protože na něj chodí méně lidí. Teď přiznali, že to tak skutečně bylo, ale že smekají před tím, jak jsme to zase nakopli.

Ono se před třemi lety tvrdilo, že se Divokej Bill rozpadá…

Což nebyla pravda. My se nehádali, problémy nebyly. Jen jsme moc nehráli a pracovali jsme doma v Úvalech na písničkách pro novou desku.

V anketě Český slavík jste loni skončili šestí. Vyhrála skupina Kabát, které k prvenství stačil jeden koncert v Praze na Vypichu. Co si o tom myslíte?

Kabát je extra třída. Mám ho strašně rád a přeju mu to nejlepší. Jeho prvenství bylo zasloužené. I to naše šesté místo je super. Jsem skromný, nemyslím si, že jsme nejlepší kapela v republice.

Která je podle vás nejlepší?

Asi ten Kabát. Má nejvíc fanoušků, oslovuje lidi napříč generacemi, má našlápnuto. Nevím přesně, jestli je nejlepší, ale jeden z nejlepších určitě.

Vyjde letos nové album Divokýho Billa?

Určitě ne. Budeme připravovat písničky, ale myslím si, že ho začneme natáčet touhle dobou za rok. Chceme se přípravě desky plně věnovat, takže jsme na letošek naplánovali i méně koncertů než loni.

Co to přesně znamená?

Loni jsme jich odehráli asi osmdesát, letos jich bude čtyřicet. Z toho velkou část absolvujeme na Slovensku, pár koncertů v zahraničí a v Čechách bychom chtěli hrát všechny víkendy v době letních festivalů. Nabídek máme zaplaťpánbůh hodně. My si ale vytipovali akce, na kterých chceme hrát, bude tam dobré zázemí, přijde dost lidí a na nichž jsme dlouho nevystupovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám