Hlavní obsah

Filmovou cenu Evropského parlamentu dostala Pawlikovského Ida

Filmovou cenu LUX, kterou každoročně uděluje Evropský parlament, získal film Ida polského režiséra Pawla Pawlikovského. Ocenění ve Štrasburku režisérovi předal předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Foto: Profimedia.cz

Pawel Pawlikovski (vpravo)

Článek

Film o dramatických osudech polské jeptišky zaujal nejvíce europoslanců, kteří vítěze vybrali z finálové trojice snímků. Žádný český film se letos do užšího výběru nedostal. Ida zaznamenává příběh dívky-sirotka, která byla vychována v klášteře. Předtím, než složí řeholní slib, zjistí, že se narodila do židovské rodiny, a vydá se o ní i o sobě zjistit víc.

Snímek, který natočil režisér polského původu Pawlikovski, vyslalo Polsko do nominace na amerického Oscara. Ida minulý týden bodovala na slavnostním večeru Evropské filmové akademie, kde získala cenu za nejlepší film, režii a scénář.

Kromě ní se do finálové trojice Evropského parlamentu dostal film Nepřítel třídy mladého slovinského režiséra Roka Bičeka o napjatých vztazích mezi slovinskou třídou a jejím novým učitelem němčiny, a dále francouzské drama Bande de filles (Holčičí parta) Céline Sciammové o dívce, která si změní jméno a opustí školu, aby byla přijata do party dívek.

Ceny LUX se letos udělují poosmé. Loni ji získal belgický snímek Broken Circle Breakdown (Přerušený kruh). Největší český úspěch v historii ocenění si připsal dokumentární film o bývalém prezidentovi Václavu Havlovi Občan Havel. V roce 2008 se dostal mezi trojici snímků v užších nominacích, cenu si pak ale nakonec odnesl belgický film Mlčení Lorny. Loni do desítky finalistů pronikl dokument Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše Pevnost, který tvůrci natáčeli v Podněstří.

Reklama

Výběr článků

Načítám