Hlavní obsah

Česká a slovenská televize zahájily satelitní test Ultra HD

Česká televize, slovenská RTVS a České Radiokomunikace zahájily zkušební vysílání Ultra HD na satelitu, informoval provozovatel satelitů SES Astra. Podobný test Radiokomunikace letos uskutečnily také v pozemním vysílání.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Česká televize věří, že zavedení Ultra HD bude mnohem rychlejší než HD, a chce napomoci jeho brzkému příchodu do Česka. „Vítáme možnost spolupráce se SES na testovacím Ultra HD vysílání a další možnosti kooperace po jejím vstupu do Ultra HDTV Fóra,” uvedl technický ředitel České televize Ivo Ferkl.

Ultra HDTV Fórum bylo zformováno v říjnu 2013. Primárním úkolem je výroba a distribuce obsahu v ultravysoké kvalitě na území Česka a Slovenska. Členy jsou vedle ČT, RTVS, Českých Radiokomunikací a SES také další vysílací společnosti z obou zemí.

„Všechny naše pořady produkujeme a vysíláme v HD a chceme ukazovat směr i v oblasti Ultra HD vysílání, RTVS chce být lídrem technické inovace. V prvním kroku budeme nabízet náš Ultra HD obsah na satelitu ASTRA spolu s našimi partnery,” uvedl generální ředitel RTVS Václav Mika. Zkušební projekt odstartoval na satelitu ASTRA 3B na orbitální pozici 23,5° východně.

Ultra HD je v současnosti nejvyšší možná kvalita vysílání, která nabízí čtyřnásobné rozlišení oproti HDTV. České Radiokomunikace ve spolupráci s ČT nedávno uskutečnily pětiměsíční test v kvalitnějším rozlišení Ultra HDTV v rámci pozemní sítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám