Hlavní obsah

Národní překvapuje, uvádí dvě málo známé Šostakovičovy opery

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Národní divadlo pokračuje tento týden v uvádění netradičních operních titulů. Po světové premiéře opery Aloise Háby Nová země uvede ve středu pod taktovkou Jana Kučery dvě operní skladby Dmitrije Šostakoviče Orango a Antiformalistický jarmark.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Šostakovič

Článek

Nedokončené satirické Orango využívá frankensteinovského motivu, hlavní postavou opery je napůl člověk, napůl lidoop, který je výsledkem lékařských experimentů. Libreto napsali Alexej Tolstoj a Alexandr Starčakov.

Dílo vzniklo na objednávku moskevského Velkého divadla k 15 letům revoluce, ale libreto nebylo dokončeno včas a Šostakovič zaměstnaný psaním Lady Mackbeth Mcenského újezdu složil jen prolog. Dílo bylo považované za ztracené, ale v roce 2004 byla nalezena krabice s třemi sty náměty a skicami. Mezi nimi bylo i třináct stránek partitury Oranga pro piano a hlas. Orchestrace je dílem anglického skladatele Gerarda McBurneyho.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Antiformalistický jarmark je pak sžíravou groteskou, Šostakovič protestuje proti nadvládě hlupáků v sovětské kultuře. Sám často čelil obvinění z formalismu, proti němuž kulturtrégři bojovali a po tvůrcích požadovali lidová a lidu přístupná díla v duchu socialistického realismu. O ironii místy až parodistické skladby mluví už to, že hlavními postavami jsou předseda, Jedničkin, Dvojkin a Trojkin.

Reklama

Výběr článků

Načítám