Hlavní obsah

RECENZE: Ben Howard je na dvou cestách

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2011 debutoval britský indiefolkový písničkář Ben Howard albem Every Kingdom. Bylo nominováno na prestižní Mercury Prize, umělec získal Brit Awards a na jeho adresu mířila slova chvály od kritiky i fanoušků. Nyní je tu jeho druhá deska.

Foto: Universal Music

Ben Howard je výrazná postava ostrovní indiefolkové scény.

Článek

Jmenuje se I Forget Where We Were a má fenomenální úvod. Skladba Small Things je esencí toho nejlepšího, co dosavadní Howardova tvorba nabízí i co dávala tušit. Je v ní melancholie, ambientní nálada, zádumčivost, v textech se objevuje rozjímání o vnitřním šílenství a celá kompozice dobře odpovídá černobílému obalu alba. Kdyby na zbytku nahrávky byly jenom podobné písně, byla by výtečná.

Foto: Universal Music

Obal alba Bena Howarda.

Vyjma bezmála osmiminutové End of The Affair se ale nic takového nestalo. Howard se hned s druhou Rivers In Your Mouth trochu roztančil v duchu starých nahrávek The Cure a následně upadl do osidel jakési interpretační bezradnosti. Jako by se rozhodoval až při hraní písniček ve studiu, jestli je bude prezentovat ve folkovém duchu, nebo se pokusí být milým zadumaným romantikem, který si hraje s náladami, ale stejně se zdráhá rýsující se melodii v písni proměnit v tradiční baladu.

Je to album několika nálad, které však nedávají příliš prostoru domnívat se, že jde o celistvou a v přesném smyslu slova profilovou desku. Přesto to nic nemění na tom, že Howard je pozoruhodná postava ostrovní indiefolkové scény.

Ben Howard: I Forget Where We Were
Universal Music, 54:18

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám