Hlavní obsah

RECENZE: Mladý Mercury měl háro a rokenrolový feeling

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1974 vystoupila ve světě relativně neznámá britská skupina Queen v londýnském klubu The Rainbow. Záznam z koncertu mladých a divokých rockerů, na které teprve v budoucnu čekaly milióny fanoušků, strávil v archívu čtyřicet let.

Foto: Universal

Queen: Live at the Rainbow

Článek

Koncert nahrál Roy Thomas Baker, koproducent prvních čtyř desek Queen. Pod názvem Queen: Live at the Rainbow ’74 vychází na CD, DVD, Blu-ray i vinylech.

Byli to tehdy jiní Queeni, než jaké si pamatuje většinový posluchač, který skupinu zaznamenal pravděpodobně po megahitu Bohemian Rhapsody nebo dokonce až v pozdní fázi, kdy stále explicitněji homosexuální knírkatý Mercury zpíval vybroušený pop typu Radio Gaga či Kind of Magic.

V polovině sedmdesátých let měli dlouhá hára a hráli výhradně hlučné, bombasticky pojaté skladby plné téměř operního patosu, hard-rockových riffů, klavíru a pompézních vícehlasů. Věci jako Father to Son, Ogre battle, White queen, Great king rat a Seven seas of Rhye.

Také tu byly písně, které si člověk vůbec nespojuje s Mercurym. Ovšem znalci skupiny vědí, že Queeni měli ve zvyku poměrně dlouho zařazovat na koncertech old-school rokenroly jako Jailhouse Rock a Freddiemu celkem šly. Živák Live at the Rainbow ’74 nenabízí ohrané hity, je určen především pro znalce Queen a fajnšmekry. A takových je v Česku jistě spousta.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám