Hlavní obsah

Hollywood se zmocnil golema, přesune ho do 2. světové války

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrew Adamson, který režíroval mimo jiné Shreka a Kroniky Narnie, má natočit film Breath of Bones podle stejnojmenného komiksu, vycházejícího volně z židovské legendy o golemovi.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Andrew Adamson

Článek

Autory komiksového příběhu jsou Steve Niles, Matt Santoro a Dave Wachter. Komiks z vydavatelství Dark Horse Entertainment ovšem z pražské legendy čerpá jen velmi volně. Děj se odehrává za 2. světové války v jakési malé evropské vesnici, kam spadne britské letadlo. To přiláká nacisty a místní rabín s vnukem pak stvoří na obranu golema.

”Vyprávění příběhu může být těžké, jde o monstrum zakořeněné v náboženství a mysticismu, takže jsem chtěl být uctivý. Rozhodl jsem se to vyprávět jako mýtus z 2. světové války. Je to o dědovi a vnukovi, kterého učí, jak stvořit monstrum k obraně proti nacistům,“ tvrdí Niles.

Režisér Andrew Adamson řekl, že ho knížka ihned nadchla: „Od chvíle, kdy jsem uviděl obálku, věděl jsem, že tohle má potenciál stát se novou klasikou.“

Film produkuje společně s Mikem Richardsonem, Keithem Goldbergem, Aronem Warnerem a Jeffem Fiersonem z firmy Strange Weather.

Golem v dějinách filmu

Zdaleka nejde o první film s golemem, který ve světě vznikl, historie těchto filmů se píše již sto let. V roce 1915 uvedli v Německu film Der Golem, který se bohužel nedochoval celý, a v roce 1917 natočili rovněž v Německu snímek Der Golem und die Tänzerin (Golem a tanečnice), jenž se ztratil úplně.

Roku 1920 pak uvedli Carl Boese a Paul Wegener známější a dobře dochovaný film Golem, wie er in die Welt kam (Jak golem na svět přišel). V roce 1936 přišel česko-francouzský Golem, na kterém se podíleli jako scenáristé Jiří Voskovec a Jan Werich, a v padesátých letech pak nejznámější golem z Císařova pekaře a Pekařova císaře.

Anglicky mluvícímu světu trvalo déle, než se legendy zmocnil. Vznikaly spíše různé krátké a animované filmy, které s původním golemem ani moc nesouvisí. V roce 2000 vznikl v Americe nízkorozpočtový televizní film Golem.

Reklama

Výběr článků

Načítám