Hlavní obsah

RECENZE: Koblížci se vypravili novým směrem. Jsou na začátku

Právo, Jaroslav Špulák

Šumperská poppunková trojice Koblížci vykročila do druhé etapy svého uměleckého příběhu. Starý styl vylepšila, a učinila tak proto, že to, co předváděla na svých prvních třech albech, ji už nenaplňovalo.

Foto: Warner Music

Skupina Koblížci vydává čtvrté album.

Článek

Je to přirozený vývoj. Koblížci nahráli tři desky a na nich servírovali prakticky bezvýhradně přímočaré poppunkové skladby s jednoduchými popěvky a namnoze povrchními texty. To se mění s vydáním čtvrté desky 3+. Koblížci takříkajíc bouchli do stolu a svou hudební řeč posunuli.

Upřímně řečeno jde v této fázi spíše o úpravu. Z jednotlivých kompozic nevybuchují žádné překvapivé postupy nebo nálady, jde spíš o to, že v základu jednoduché písničky dostaly vyspělejší aranže a tím pádem nový výraz. Bylo jim zapovězeno být prvoplánově chytlavé a naopak přikázáno (čili povoleno) být dynamičtější, expresivní a v textech přece jenom o poznání rafinovanější, než tomu bylo v minulosti.

Foto: Warner Music

Obal nového alba nazvaného 3+.

Album má lepší zvuk, než měla všechna předešlá. Přesvědčivější je též zpěv Josieho, instrumentálně je kapela zručnější. Dokázala překvapit například baladou Ranní schýza potápečova, v níž první části vládne klavír a druhé pak hezké kytarové sólo. Tato písnička se z nálady celé desky vymyká, rozhodně jí ale pomáhá utvrdit se v tom, že cesta, na níž se formace vypravila, není marná.

Je nicméně na začátku. Pokud to přijmou fanoušci, mohla by v budoucnu nahrát album, které bude ještě rafinovanější a v textech mnohem hlubší. Toto naznačuje, že potenciál má.

Koblížci: 3+
Warner Music, 40:58

Celkové hodnocení: 60%

Reklama

Výběr článků

Načítám