Hlavní obsah

RECENZE: Seriál Život a doba soudce A. K. slibuje nadstandard

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká televize uvede v pondělí ve 20.00 první díl seriálu podle scénáře Zdeňka Zapletala Život a doba soudce A. K. Výborně obsazené drama ze soudní síně s psychologicky propracovanými postavami slibuje vyšší standard televizní zábavy.

Foto: ČT

David Švehlík

Článek

Hlavní postava soudce (David Švehlík) hned upoutá. Inteligentní filozofující právník se značně vzdaluje všem postavičkám právnických tunelářů nebo šejdířů zametajících pokuty pro své známé, kterých nejen ve filmech vídáme dost - bohužel to vychází z české reality. Nyní ale vážený divák musí uvěřit, že vedle stvůr podporujících zločince existují i slušní právníci jako Adam Klos, ba co víc, dokonce jsou to zajímaví lidé.

Klos je intelektuál, který se zabývá případy do hloubky a do nejmenších detailů. Úvahy o zlu, dobru a skrytých motivacích žalovaných i žalujících ho přivádějí k přemýšlení o vlastním životě a vztazích s rodinou. Jeho otce, rovněž soudce, hraje Jiří Bartoška, matku Daniela Kolářová.

V jednom z dílů dostane případ rozvodu hochštaplera a miliardáře, který drze soudu lže, že vydělává 30 tisíc, a jeho manželky, z níž se místo nevinné oběti vyklubá rovněž pěkně vychytralá bestie. Zatímco předvádí svou údajnou starostlivost o syna, vychází najevo, že tráví dny spíše v posilovně a během odpoledne je schopná utratit za nesmyslné luxusní tretky 100 tisíc.

Foto: ČT

David Švehlík a Zuzana Norisová

Soud je opepřen faktem, že miliardáře obhajuje soudcova matka, o níž Adam ztrácí iluze. Poněkud bezohledná maminka chystá jednu primitivní podpásovku za druhou, až to Adama uráží. Scenáristicky výborná situace, jen je zvláštní, že soudce případ neodmítnul, což by bylo snadné a logické s odkazem na rodinné důvody. Snad aby matce něco dokázal?

Dobře funguje nahlížení do proudu vědomí soudce, jenž komentuje s ironií lži a podrazy jednotlivých stran, které se snaží démonizovat protivníka místy až komickým způsobem. Humor soudní síň oživuje zřídka, ale funkčně, byť je spíše smutný či černý.

I když nelze předem recenzovat celý seriál, měl by podle všeho patřit k tomu lepšímu, co se letos na obrazovce objeví. Scénář poctivý, propracovaný, herecké výkony na jedničku. Minimálně je to čestný pokus o seriózní dramatický příběh bez seriálových klišé, který nám snad dá odpočinout od všech zamilovaných a blábolivých ordinací a nemocnicí.

Celkové hodnocení: 85%

Reklama

Výběr článků

Načítám