Hlavní obsah

Frýdlant - město jazzu

Právo, Radmila Hrdinová

Nádvoří severočeského zámku Frýdlant patřilo ve středu tři hodiny milovníkům dobrého jazzu. Tradiční Koncert lektorů 31. letní jazzové dílny Karla Velebného (LJD) přivedl na pódium přední domácí jazzové osobnosti i čtveřici amerických lektorů, kteří do Frýdlantu jezdí už řadu let - Neila Wetzela, Skipa Wilkinse, Garyho Rissmillera a Lee Andrewa Davisona.

Foto: Jaroslav Appeltauer

Karel Růžička složil pro Frýdlant řadu krásných skladeb.

Článek

Nikde jinde neuslyšíte hrát spolu tolik jazzových osobností – Karla Růžičku, Luboše Andršta, Jiřího Stivína, Josefa Feča, Svatobora Macáka, Rostislava Fraše, Borise Urbánka, Luboše Fišera a další skvělé muzikanty. Na deset různých formací se vystřídalo na pódiu a všichni v nich byli výborní.

Letošní koncert se nesl ve znamení CD Milénium města jazzu, které nahrál a věnoval Frýdlantu u příležitosti letošních oslav milénia bigband Karla Růžičky z jeho skladeb napsaných během jednotlivých ročníků k poctě Frýdlantu a lidí kolem dílny, včetně těch, kteří už odešli na věčnou jam session. Kromě skladeb z CD ale zazněla i řada klasických jazzových standardů i novinek.

Foto: Jaroslav Appeltauer

Luboš Andršt se po roční pauze do Frýdlantu vrátil se svou bluesovou kytarou

Každý  z lektorských koncertů má neopakovatelnou atmosféru a ten letošní se vzdor chladnému počasí zvláště vydařil.

Vzpomínat se bude zvláště na zpěv i klavír Skipa Wilkinse, saxofonový dialog Rosti Fraše s Neilem Wetzelem či klávesy Karla Růžičky a Borise Urbánka, skvělou kytaru Adama Tvrdého, housle i modrý oblek Martina Zbrožka, neúnavnou basu výborného Josefa Feča, flétny, saxofony i klarinet Jiřího Stivína či na bluesové opojení, které divákům dopřál Luboš Andršt, jako by jim chtěl nahradit svou loňskou pauzu. Letos scházeli Hniličkovo dixielandoví sirotci, nicméně onemocnělý veterán frýdlantské dílny poslal z Brna jako pozdrav úžasné „janáčkovské“ fanfáry, které na úvod provedli frekventanti jazzových kurzů.

Foto: Jaroslav Appeltauer

Zpěvák Lee Andrew Davison se během let stal miláčkem frýdlantského publika

Tradičně skvělým průvodcem večera byl hlavní organizátor a duše LJD Aleš Benda. Na jeho muzikantské vtipy se milovníci jazzu těší celý rok. Právem mu náleží jedna ze skladeb oslavného CD, Růžičkovo AB Blues, jež zaznělo v závěru večera. Končilo se společným provedením jedné z frýdlantských poct a nádvořím zněl refrén vystihující to, co Letní jazzová dílna z této severočeské pohraniční výspy udělala: Frýdlant – město jazzu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám