Hlavní obsah

Kultovní George Clinton, který inspiroval Monkey Business, natáčí s Rudimental

Novinky, Stanislav Dvořák

Britská elektronická partička Rudimental se pustila do spolupráce s nejkultovnější žijící postavou funku, Američanem Georgem Clintonem. Ten je zakladatelem skupin jako Funkadelic a Parliament Funkadelic, které silně inspirovaly spoustu umělců včetně českých Monkey Business.

Článek

„Splnil se nám jeden z našich snů. Podařilo se nám natočit dvě písničky s Georgem Clintonem a Parliament Funkadelic. Taky jsem pracovali se Steely Dan. Měli na nás opravdu velký vliv,” řekl člen Rudimental Kesi Dryden pro BBC.

„Chceme oživit to, co kdysi dělali James Brown a Parliament, byla to taneční muzika, ale naživo,” uvedl Dryden. „Propracováváme se hluboko tímto směrem a snažíme se tuhle enegii vrátit zpět na pódium.”

Jejich fanoušci už dlouho čekají na nové řadové album. Rudimental vzkazují, že bude zřejmě na konci roku, nebo na začátku roku příštího. Mají prý příliš mnoho tracků a nemůžou se rozhodnout, co použít.

Foto: rudimental.co.uk

Skupina Rudimental

George Clinton je po smrti Jamese Browna nejvýznamnějším žijícím představitelem funky. Už v padesátých letech založil vokální doo-wopovou skupinu Parliaments. Razantní vstup do hudebních dějin ale přišel koncem šesté dekády. Tehdy se skupinou Funkadelic spojil vlivy psychedelického funku, rocku a soulu. Měl podobnou rytmiku jako Sly and the Family Stone, k tomu hravost Franka Zappy i dlouhá psychedelická sóla jako od Hendrixe.

Debut Funkadelic z roku 1970 ukázal šíři jejich talentu a dnes patří ke sběratelským lahůdkám. Další alba Free Your Mind... and Your Ass Will Follow a Maggot Brain měla vliv na mladé muzikanty 70., 80. i 90. let. Přispěl k tomu nekomerční zvuk, kostýmy i praštěný humor. Později si začali si říkat Parliament-Funkadelic nebo P-Funk a vydali alba America Eats Its Young a Cosmic Slop z roku 1973 a Standing on the Verge of Getting It On z roku 1974.

Funkadelic vydali nejslavnější desku One Nation Under a Groove v roce 1978. Stejnojmenný singl doputoval na první místo v americké R hitparádě. Poslední oficiální album The Electric Spanking of War Babies vyšlo v roce 1981, ale Clinton  pokračoval v sólo kariéře a čím dál tím více inklinoval k hip-hopu. V devadesátých letech spolupracoval s hvězdami jako Red Hot Chilli Peppers, Primal Scream, Tupac Shakur nebo OutKast a Wu-Tang Clan.

Reklama

Výběr článků

Načítám