Hlavní obsah

Skalpely a černý humor. Soderbergh přišel s netypickým lékařským seriálem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Steven Soderbergh natočil historický seriál o počátcích moderní medicíny Knick - Doktoři bez hranic. První epizodu uvede v sobotu 9. srpna kanál Cinemax a současně i HBO Go.

Foto: Cinemax

Eve Hewsonová jako sestřička

Článek

Seriál se odehrává na počátku 20. století, kdy se v New Yorku v nemocnici Knickerbocker snaží tým lékařů a sester posunout medicínu do moderní éry. Lidé žijí ve špíně a bídě, jejich zdravotní stav je neradostný, nejsou k dispozici antibiotika, a tak umírají i z banálních příčin. Tým doktora Thackeryho zkouší nové léčebné postupy - někdy pacient zemře, jindy ale dokáží nemožné.

Poněkud strohý a drsný Thackery pracuje na 100%, všichni to vědí a respektují ho. Jenže přepracovaný a osamělý lékař se také propadá do závislosti na kokainu, která ohrožuje pracovní nasazení. Navíc vede spory s dcerou bohatého sponzora nemocnice Cornelií, která mu doporučí černošského chirurga. Toho Thackery naprosto odmítá, ne z rasistických pohnutek, ale proto, že bílí pacienti nenechají černocha, aby na ně sáhnul, čímž je pro něj jako lékař nepoužitelný.

Foto: Cinemax

Clive Owen jako doktor Thackery

I když se na základě prvního dílu nedá recenzovat celý seriál, přinejmenším naznačuje, že může jít o relativně originální dílko, které vybředne z klišé často příšerných lékařských seriálů české, německé i americké výroby. Místo laciných interiérů se divák dočká plnohodnotného filmového pojetí, kvalitních historických kulis a kvalitních herců.

Steven Soderbergh, který natočil uznávané filmy Sex, lži a video, Erin Brockovichová, Traffic - nadvláda gangů nebo Liberace!, se snaží poctivě zachycovat pomalé pokroky vědy, tehdejší operační postupy nebo „strašidelné“ lékařské nástroje a přístroje. Navíc přidává nekorektní černý humor, jehož zdrojem je hlavně rázná sestra Harriet a sprostý řidič sanitky.

Hlavní roli Thackeryho dostal známý britský herec Clive Owen, jehož si můžete pamatovat z dramatu Gosford Park, akčního filmu Sin City - město hříchu, skvělé Cuarónovy sci-fi Potomci lidí či thrilleru International.

Reklama

Výběr článků

Načítám