Hlavní obsah

Na Hrad se vrací Shakespearův Richard III.

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jeviště Nejvyššího purkrabství Pražského hradu se naposledy vrátí inscenace Richarda III. Hrát se bude od 5. do 10. Srpna.

Foto: Viktor Kronbauer

Klára Issová (Lady Anna) a Jiří Langmajer (Richard III.) v inscenaci Shakespearova Richarda III.

Článek

„Diváci tak mají poslední příležitost navštívit na Letních shakespearovských slavnostech zřejmě největší historickou tragédii Williama Shakespeara v titulní roli se skvělým Jiřím Langmajerem,“ připomíná umělecký ředitel LSS Libor Gross.

Inscenace měla na Pražském hradu premiéru v červnu 2012. Režisér Martin Huba si pro titulní roli Richarda z Glostru zvolil Jiřího Langmajera, s nímž spolupracoval již při Králi Learovi. Společně se pokusili přijít na kloub Richardově legendární zlobě.

„Richard není jen esencí zla, jak se o něm obvykle píše a mluví, ale člověk, který se někdy někomu narodil, a nejspíš se zlým stát musel. Už text hry poskytuje dokonalý návod ke zjištění, z čeho jeho zloba pramení - možná z nenávisti, možná z intenzity toho, co chce dokázat, ať už je to touha po koruně nebo touha někoho svést,“ řekl Právu o své postavě Jiří Langmajer.

Kromě Langmajera se v dynamické, herecky i vizuálně přitažlivé inscenaci objeví plejáda dalších skvělých herců: Klára Issová, Karel Dobrý, Simona Postlerová, Kamil Halbich, David Suchařípa, Pavel Nečas, Eva Salzmannová aj.

Reklama

Výběr článků

Načítám