Hlavní obsah

Na Letní filmovou školu za Bressonem nebo retro kinem

Právo, Klára Kolářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicátý ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti, který startuje v pátek, přichystal pro diváky šest programových pilířů. Návštěvníci si mohou vybírat mezi sekcemi Fokus, Inventura, Spektrum, Visegrádský horizont, AČFK uvádí a Zvláštní uvedení.

Foto: Profimedia.cz

Peter Greenaway přijede do Uherského Hradiště.

Článek

Dopředu avizovaný francouzský režisér Michel Gondry sice svou účast nakonec odřekl, ale podle organizátorů s ním fanoušci mohou počítat příští rok.

„Důvodem je, že posunul natáčení svého nového projektu. Ačkoli jsme se snažili v jeho rozvrhu najít místo, nakonec se jako jediné možné řešení ukázalo přesunutí návštěvy na rok 2015,“ vysvětlil Jan Jílek, hlavní dramaturg Letní filmové školy.

Namísto Gondryho se mohou lidé těšit na kultovního britského filmaře Petera Greenawaye, Myléne Bressonovovou, vdovu po filmaři Robertu Bressonovi (jehož retrospektivu všech čtrnácti filmů Hradiště taktéž uvede), nebo Miroslava Krobota.

Sekce Fokus se zaměří na španělský žánr espanolada, jenž sice často zachycuje stereotypní obrazy země (flamenco nebo býčí zápasy), ale zároveň hranici těchto klišé posouvá a hraje si s nimi.

V programu Inventury stojí určitě za zmínku španělské horory nebo snímky s divami němé éry. Pozoruhodným projektem je rovněž akce s názvem L. P. 1914 aneb Do biografu před sto lety. Návštěvníci si zde budou moct vychutnat, jak vypadalo kino v době, kdy filmy byly součástí většího varietního představení.

„Kromě samotné hudby se filmy často komentovaly, vytvářely se k nim ruchy a nechyběla třeba ani taneční vystoupení v přestávkách mezi dvěma snímky,“ vyjmenovává filmový historik Ivan Klimeš.

Letošní Letní filmová škola skončí v sobotu 2. srpna. Akreditace na den stojí 250 korun. Na celý festival ji návštěvníci pořídí za 1400 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám