Hlavní obsah

Na Buchlově se letos sešel rekordní počet kovářů

Rekordní počet kovářů se sešel na letošním kovářském a nožířském sympoziu na hradě Buchlově na Uherskohradišťsku. Buchlovského kování se zúčastnilo téměř 80 kovářů a 25 nožířů z Česka, Slovenska, Belgie i Norska. Rekordní byl také počet výhní, na kterých kováři pracovali, na hradě jich bylo 19.

Foto: ČTK

Na Buchlově se opět sešli kováři a nožíři.

Článek

"Už to asi ani nejde víc rozšířit, nejsme tak velký hrad," podotkla pořadatelka Libuše Mikulová. Sympozium se na hradě konalo osmým rokem, dvoudenní akci každoročně navštíví několik tisíc lidí.

Kováři se střídají u výhní a mají čtyři hodiny na vytvoření soutěžního díla. "Téma je volné, kovají plastiky i drobnější věci," řekla pořadatelka. Další kovářské práce byly také vystaveny na hradě.

Novinkou letošního ročníku byla metalografická laboratoř z pardubické univerzity, ukazující strukturu kovu. "Dovezli mikroskopy, odebírali vzorky železa. Lidé mohli vidět, jak vypadá vzorek železa vytavený z pece, kus železa, který se kuje, v surovém stavu, a všechno to porovnat," uvedla Mikulová. Druhým rokem se na na hradě ukazovala tavba železné rudy ve středověké peci a její následné zpracování. Nechyběla ani ukázka tradičního kování koní.

Součástí sympozia byl i jarmark, na kterém nabízeli své výrobky dráteníci, měditepci či šperkaři. Kromě Buchlova se mistři černého řemesla přes léto tradičně potkávají na konci srpna na středověkém hradě Helfštýn v Olomouckém kraji. Jejich setkání s názvem Hefaiston patří mezi nejnavštěvovanější akce v regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám