Hlavní obsah

Eddie Stoilow, Wohnout, Zrní a Pitch Bender koncertovali v Bruselu

Právo, Jan Šída

Belgická metropole Brusel sice žila o víkendu především fotbalem, ale i na hudbu si místní udělali v pátek večer čas. Brusel není jen hlavním městem belgické monarchie, ale také centrem Evropské unie, tudíž je město kosmopolitní.

Foto: Jan Šída, Právo

Matěj Homola z Wohnout působil v příšeří až skoro mysticky.

Článek

Do tohoto postmoderního Babylonu dorazil kvartet skupin, jmenovitě Pitch Bender, Zrní, Eddie Stoilow a Wohnout, aby na osmém ročníku festivalu Czech Street Party předvedl své umění a případně zaujal i zahraniční fanoušky.

Bruselská ulice Rue Caroly, ve které sídlí spolupořadatel akce, Stálé zastoupení ČR při Evropské unii, se stala na jeden den koncertním prostorem. Na jejím konci vyrostlo velké pódium, kolem kterého kráčely davy lidí.

Hlavní myšlenkou organizátorů festivalu bylo na jeden den propojit všechny české entity, ale také oslovit další národnosti a představit jim českou populární hudbu. To se podařilo, neboť v davu rozhodně nepřevládala čeština, ale bylo možné zaslechnout angličtinu, španělštinu francouzštinu či italštinu.

Tvrzení organizátorů, že v publiku vždy dominují cizinci, se zakládalo na pravdě. Akce tedy nebyla pouhou českou uzavřenou záležitostí, ale dokázala přilákat i další fanoušky.

Foto: Jan Šída, Právo

Zpěvák Eddie Stoilow Žampa oslovil publikum majestátnou postavou i dobrou angličtinou.

První skupina Pitch Bender se potýkala s brzkou hodinou začátku festivalu. V podvečer si totiž většina lidí cestu na festival teprve hledala. Zpěvačka Sisa Fehérová se však s handicapem prala statečně a svým výrazným vokálem si říkala o pozornost.

Skupina Zrní už měla o poznání více fanoušků a muzikanty ohlas z publika doslova nabíjel emocemi. Eddie Stoilow pak předvedli suverénní vystoupení, moderní pop i jistou angličtinu v podání frontmana Žampy. Právě angličtina se ukázala být pojítkem, díky kterému kapela s lidmi komunikovala.

Poslanec Ransdorf nedorazil

„Slyšel jsem, že tenhle festival každý rok přeroste v živelný pouliční mejdan. Ale jestli se na nás nepřijde podívat Ransdorf, tak mě to naštve a nebudeme hrát,“ vtipkoval těsně před vystoupením kytarista a zpěvák skupiny Wohnout Matěj Homola. Koneckonců nadsázku a vtip měla tahle kapela vždycky v krvi a dokázala bavit sebe i diváky.

Když pak oživila koncert humornou vsuvkou, ve které vystoupili dva členové kapely v kostýmech robotů a navíc ještě zatančili, měli všechny přítomné omotané kolem prstu.

Nakonec to jednoho z fanoušků rozvášnilo natolik, že šel kapele pomoci s doprovodným vokálem a v závěru stihl vystrčit do tmy i svůj holý zadek. A protože to bylo v Bruselu, možná že ten muž pojal svou etudu jako politický protest.

Poslanec Ransdorf nakonec na koncert skupiny Wohnout nedorazil. Ale možná začneme posílat místo politiků do Bruselu naše muzikanty. Bylo by to levnější a vlastně i společensky únosnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám