Hlavní obsah

RECENZE: Foster The People mají jen dobrý konec

Právo, Jaroslav Špulák

Foster The People je americká indiepopová trojice, která svým debutovým albem Torches z roku 2011 výrazně zaujala a v rockovém žebříčku Billboardu s ním dokonce doputovala na nejvyšší pozici. Po třech letech je tu s novinkou Supermodel.

Foto: Sony Music

Foster The People vznikli v Los Angeles před pěti lety.

Článek

Pokud jde o úspěch a pozornost na scéně, nelze tvrdit, že by aktuálně pokračovala v cestě nastolené prvním albem. Paradoxně je to proto, že jde v hudebních šlépějích, které ono první album vytvořilo.

Foster The People svou novou kolekci odstartovali chytlavou a vkusnou Are You What You Want to Be? (podobná je ještě Coming of Age). V dalších úsecích desky však marně hledají dobré melodické i aranžérské postupy, naopak tak trochu - leč s horším potenciálem - omílají ty, s nimiž uspěli na debutovém albu.

Foto: Sony Music

Obal alba Supermodel skupiny Foster The People.

V tomto ohledu je jejich počínání bezradné, jako by zpátečnicky nechtěli opustit model, který je sice prosadil, ale jenž je pro dlouhodobou práci tak neplodný, že aby se ti tři mohli dále zajímat o pozornost posluchačů, nutně jej musí rozšířit.

Tuhle desku klidně mohli nahrát Vampire Weekend nebo MGMT, kapely, které jsou si s Foster The People podobné a jsou s nimi zaměnitelné.

Foster The People ale nakonec cestu z kruhu našli, byť pouze na okamžik. Závěrečnou Fire Escape prezentují v zajímavém minimalistickém spojení akustické kytary a hlasů. Mít to tak na celé desce, bylo by to příliš nezajímavé. Jako pokus vymanit se z osidel stereotypu, která se s druhým albem přihlásila, je to ale trefa.

Foster The People: Supermodel
Sony Music, 48:05

Celkové hodnocení: 50%

Reklama

Výběr článků

Načítám