Hlavní obsah

V Brně na podzim zahraje slavný americký jazzman Herbie Hancock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věhlasný jazzový pianista a skladatel Herbie Hancock vystoupí 29. listopadu v brněnské hale Vodova. Čtyřiasedmdesátiletý Američan je držitelem Oscara za filmovou hudbu a 14 cen Grammy. Podle odborníků patří k nejvýznamnějším osobnostem jazzu za poslední půlstoletí. „Vždycky ukazoval ostatním nové cesty, kam jít dál,” řekl novinářům za pořadatele Vilém Spilka.

Foto: Smart Communication

Herbie Hancock

Článek

Vyjednávání o koncertním termínu trvalo asi rok. Aby Hancocka dostali do Brna, spojili se organizátoři s několika dalšími evropskými promotéry. Jazzman tak přijede do Evropy na krátkou koncertní šňůru. Hancock hraje výhradně na piana italské značky Fazioli. Nástroj, který vyniká zvučností, v Brně chybí, proto jej pořadatelé vypůjčí ve Vídni.

Hancock čerpá z různých žánrů a vystupuje v proměnlivých sestavách, zatím tedy není zcela jisté, jakou část svého repertoáru v Brně zahraje. „Hancock představuje ideální spojení umělecké hodnoty a posluchačské atraktivity. Ve své tvorbě dokázal vždy vyjít vstříc publiku, ale nikdy nepřekročil hranice vkusu,” uvedl Spilka.

V 60. letech byl Hancock členem kvintetu Milese Davise, pomáhal tak definovat tvář moderního jazzu. Později jako jeden z prvních jazzmanů užíval syntezátory a experimentoval s elektronickou hudbou. Stylové rozpětí sahá od vážné až k populární hudbě. K jeho písním, které z hitparád znají nejen pravověrní jazzoví fanoušci, patří Cantaloupe Island, Watermelon Man a Chameleon.

Foto: Lucy Nicholson , Reuters

Jazzový veterán Herbie Hancock se raduje z dvou cen Grammy

V roce 1986 se Hancock objevil v Praze na jazzovém festivalu, v roce 2005 koncertoval na Pražském jaru s rozhlasovými symfoniky. Předprodej vstupenek na brněnský koncert začne 20. května prostřednictvím webu www.herbiehancock.eu. Hala Vodova má kapacitu přes 4000 lidí, pořadatelé věří tomu, že přijedou i fanoušci ze zahraničí.

„Bezpochyby to bude jedna z největších událostí jazzu na tomto území. Hancock je skutečně ta největší hvězda, člověk, který je na úplném vrcholu světového jazzu,” řekl novinářům slovenský jazzový kytarista Matúš Jakabčic.

Reklama

Výběr článků

Načítám