Hlavní obsah

Hlavní hvězdou festivalu Brutal Assault jsou Slayer

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární thrashmetalová kapela Slayer vystoupí na počátku srpna na festivalu Brutal Assault ve vojenské pevnosti Josefov. Kapela pokračuje v hraní, přestože loni zemřel její kytarista Jeff Hanneman, který po kousnutí pavoukem trpěl rozpadem tkání a dále pokročilou cirhózou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tom Araya ze skupiny Slayer

Článek

Slayer se na festivalu představí v novém obsazení. Kinga nahradil Gary Holt, který dosud hrál v losangeleské skupině Exodus. Byl jejím klíčovým členem od roku 1983, kdy Kirk Hammett odešel do Metalliky. Holt složil většinu skladeb skupiny Exodus. Se Slayer nebude jen koncertovat, ale objeví se i na jejich chystaném jedenáctém albu, i když je označován jen jako dočasná náhrada.

Koncem dubna Slayer zveřejnili první nahrávku s Holtem, kterou je píseň Implode.

Z původního složení ale v kapele zůstali jen kytarista Kerry King a baskytarista Tom Araya. Ještě před smrtí Hannemana loni v květnu [celá zpráva] byl z kapely na začátku roku 2013 vyhozen po rvačce s ostatními členy kapely a laxní přístup k australskému turné bubeník Dave Lombardo. Je to už podruhé, co Lombardo kapelu opustil, poprvé byl vyhozen v první polovině devadesátých let. I nyní ho nahradil Paul Bostaph z Testamentu.

Zatím není jasné, kdy se nová deska bude natáčet, vyjít by měla v příštím roce. Měla by na ní být ještě tvorba, na které se podílel i Hanneman. Práci na novém album Slayer avizovali již v roce 2011.

Slayer patří s Metallikou, Megadeth a Anthrax do velké thrashové čtyřky, jejich hudba je ale nejradikálnější a předznamenávala i death metal. Typická je pro ně kanonáda dvou kopáků a divoká chaotická sóla obou kytaristů. Zpočátku byl soubor ovlivněn kromě metalu i speedcorem, což se ukázalo na extrémně rychlém průlomovém album Reign In Blood z roku 1986. Později začali Slayer jako jedni z prvních používat podladěné kytary. I když je z desek patrné, jak se Slayer vyvíjeli, na rozdíl od zbylých kapel z velké thrashové čtyřky nikdy nezměkčili svou hudbu, což ukázala i alba z nového tisíciletí jako God Hates Us All, Christ Illusion a zatím poslední pět let staré World Painted Black.

Slayer od první poloviny devadesátých let pravidelně hráli v ČR, v roce 2010 se představili i na společném festivalu velké čtyřky Sonisphere.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám