Hlavní obsah

Brňany překvapí moudrost starých mistrů meditace přímo na ulici

Novinky, Stanislav Dvořák

Obyvatele Brna ženoucí se za nákupy či prací překvapí na náměstí Svobody velkoformátové fotografie mistrů meditace s výroky shrnujícími tisíce let starou moudrost buddhistických myslitelů.

Foto: BDC

Portréty buddhistických lamů oslovují lidi na ulici s poselstvím o svobodě, štěstí a zbytečnosti honby za pomíjivými věcmi.

Článek

„Velkoformátové fotografie s citáty meditačních mistrů budou k vidění od 21. dubna do 13. května. Dalších deset dní potom budou umístěny ještě v Divišově čtvrti pod Lesnou, kde už 15 let sídlí centrum buddhismu Diamantové cesty, které výstavu organizuje. Přichystaný je také doprovodný program – dokumentární film a přednáška v Sále Břetislava Bakaly a den otevřených dveří,“ prozradila Markéta Blažejovská.

Výstava se již konala v Polsku, na Slovensku, v Ostravě, Olomouci i dalších městech. Do Brna dorazila poprvé.

Na jednom z bannerů vzkazuje tibetský jogín Milarepa z 11. století: „Žít a zemřít bez lítosti – to je mé jediné náboženství.“ Jinde říká současný buddhistický učitel lama Ole Nydahl: „Skutečně „svaté“ jsou pouze lidské štěstí a svoboda.“

„Výstava je takovým dárkem od nás – přejeme si, aby kolemjdoucím přinesla inspiraci do každodenního života, v němž si ne vždy najdeme čas na to, abychom se obraceli k nadčasovým hodnotám,“ shrnula účel výstavy jedna z organizátorek, Eva Slezáková.

Zkusit meditaci přijďte do žlutého domu

V úterý 29. dubna od 19 hodin se bude v Sále Břetislava Bakaly promítat ruský dokumentární film Průhledný lama a v pondělí 5. května program pokračuje na témže místě přednáškou Svoboda mysli.

„I letos se ve středu 14. května v 15 hodin otevřou dveře centra – Domu Diamantové cesty na ulici Trtílkova 18. Moderní žlutá budova centra ještě září novotou – byla otevřena teprve před třemi lety. Den otevřených dveří nabídne návštěvníkům vedle pohoštění také možnost zhlédnout další dokumentární film, poslechnout si přednášku nebo si vyzkoušet buddhistickou meditaci. Téhož dne se do sousedství centra v Divišově čtvrti přesune i výstava, k vidění bude ještě deset dní až do 25. května,“ dodala Blažejovská. Podrobnosti na www.bdc.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám