Hlavní obsah

Výtvarník Adolf Born: Člověk se o sebe musí umět postarat

Právo, Jan Šída

Kreslíř a ilustrátor Adolf Born (84) má kromě nezaměnitelného císařského kníru také originální výtvarný rukopis. Dámy s hlubokými dekolty, pánové ve fracích, kočky a psi v nádherných barvách, to je jeho fantaskní svět. Probíhající výstava v Chodovské tvrzi v Praze, která trvá do konce května, tento svět ukazuje v plné kráse.

Foto: PRÁVO - Jan Šída

Malíř Adolf Born má nezaměnitelný výtvarný rukopis, což ukazuje i jeho aktuální výstava v pražské Chodovské tvrzi.

Článek

Kdo vás nejvíce na začátku kariéry výtvarně ovlivnil?

Především malíř Zdeněk Burian. Ale také Luděk Marold, který dělal nádherné barevné akvarely pro francouzské časopisy. Kupodivu i Mikoláš Aleš a samozřejmě Josef Lada. Vždy jsem totiž inklinoval k veselejšímu výtvarnému pojetí.

Na výtvarné akademii, kde jste studoval, působil malíř Švabinský. Co vás naučil?

Přešel jsem z Vysoké školy uměleckoprůmyslové na akademii, která byla pro vyučující profesory prestižní. Učil tam například profesor Otakar Nejedlý, který měl zajímavé vyučovací metody. Posadil třeba studenty na nákladní auto a vyvezl je do přírody malovat. A protože žil asi rok v Indii, vařil jim pálivé orientální polévky, kterým říkal kušna v plamenech. Díky akademii jsem poznal mnoho profesorů, jejich výtvarné metody i lidské kvality.

Pamatujete si na svou první profesionální práci?

Tehdy byla situace pro výtvarníky dobrá v tom, že mohli dělat hodně časopiseckých ilustrací. Na tom mohl člověk ukázat, co umí, protože ke každé povídce dělal jeden dva obrázky. Když se pak mé dílo objevilo poprvé v tisku, byl jsem nadšený.

Foto: katalog výstavy

Z Bornova díla

Vaše nejslavnější postavičky jsou Mach a Šebestová. Měly reálné předobrazy?

Dcera Erika měla dlouhé blond vlasy jako Šebestová. A její bratranec zase nosil brýle zrovna jako Mach. Ostatní figurky vznikly díky mé fantazii. Scenáristovi Milošovi Macourkovi šéfové vyčítali, že je to strašně upovídaný film, který se nedá přeložit do cizích jazyků, a tudíž ho těžko prodají ven. Macourek jim geniálně odpověděl, že Macha a Šebestovou děláme jen pro české děti.

Jste známý jako zastánce monarchie. Je monarchie lepší než republika?

Především je lepší z hlediska výtvarného. Jen si vezměte ty krásné uniformy nebo dámské róby. První republika vše změnila. Dámy si zkrátily sukně, aby mohly tancovat charleston. Ale hlavně rozbourala to, že jsme jako Rakousko-Uhersko byli součástí západní Evropy. A císař? Ten byl symbolem říše. Vždyť to je vidět na Masarykovi, který vše okopíroval od Františka Josefa I. Ovšem neměl jeho eleganci.

Bylo by možné monarchii u nás dnes restaurovat?

O tom silně pochybuji, asi už ne. Nemáme ani kandidáta na císaře. Otto Habsburg, který byl vhodný, už bohužel zemřel.

V mnoha historických dokumentech bylo uvedeno, že císař neměl Čechy v lásce. Byl to pro nás ideální panovník?

A kdo z nás Čechů má Čechy rád?! Jenže nám to nepřijde divné, bereme to ze svého vlastního hlediska.

Jednou jste řekl, že nemáte rád ateisty. Existují ale vůbec, nejsou to jen lidé, kteří si svou víru neuvědomují?

Možná existují, ale jakmile je jim zle, začnou se modlit a začnou být strašně hodní. Stanou se z nich zbabělci, kteří stejně nakonec přilezou ke křížku.

Sbíráte historické pokrývky hlavy. Chybí vám v ní nějaká rarita?

A víte, že už ne! Nemám ty věci ani kam dávat. Je to trochu nedůstojné, ale všechny artefakty sbírky jsou v krabicích. Mám jich přes stovku. Vlastně už je ani nepočítám.

Reklama

Výběr článků

Načítám