Hlavní obsah

Sian Evansová: Jsem fanoušek českého publika

Právo, Katarína Straková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicetiletá zpěvačka Sian Evansová je členkou britské skupiny Kosheen, která byla nedávno na českém turné a vrátí se k nám 15. května. Vystoupí v hale Forum v Praze. Rodačka z Walesu v rozhovoru pro Právo hovoří o své lásce k venkovu a českým fanouškům.

Foto: archív kapely

Kosheen, zleva Markee Substance, Sian Evansová a Darren Decoder

Článek

V České republice hrajete častěji než některé zdejší kapely. Jak je to s návštěvností na vašich koncertech?

Je dobrá. Hrajeme hodně v Praze a dalších velkých městech, ale je dobré občas vypadnout na venkov, poznat nové publikum. Osobně mám venkov ráda, pocházím totiž z Walesu, který jím skutečně je. I proto ráda koncertuji v menších místech, kde je venkovské publikum.

Je nějaká další země, ve které hrajete tak často?

Obecně hrajeme hodně ve východní Evropě. Třeba v Rusku máme spoustu fanoušků, také v Polsku nebo Rakousku. Často hrajeme na krásných místech, v horských oblastech, na venkově, kde je to takové mírumilovné. Zním teď asi trochu jako hippie, co? A zřejmě to tak je.

Slyšela jsem, že máte v Česku nějaké příbuzné. Je to pravda?

Máme v kapele českou rodinu. Náš člen Markee Substance žije v Praze se svou přítelkyní a dítětem, takže skrze něj jsme se zdejší kulturou spojeni.

Přála bych si ale, abych měla více času a abych sem někdy mohla jen tak přijet a strávit tu třeba jeden den. Jsem ale svázaná ve Walesu se svou rodinou, která se nechystá opustit zemi, takže je to jasné.

V jednom rozhovoru jste kdysi prohlásila, že čeští fanoušci jsou nejlepší na světě. Nezlobte se, ale to vám nevěřím…

Nevěříte? To jste měla být třeba v březnu na koncertě v Lanškrouně. Přišlo pět nebo šest stovek lidí, kteří byli absolutně spojení. Fantasticky reagovali. Víte, občas se dostáváme na místa, Británie je jedno z nich, kde je poměrně náročné si získat publikum a dosáhnout nějaké jednoty. To nám bere hodně energie. V Česku je to jiné. Zdejší lidé jsou nastartovaní, nepotřebují pobízet k tomu, aby spolupracovali. Jsem proto fanouškem českého publika.

Byla jsem na několika vašich koncertech a chování publika se mi nezdálo nijak výjimečné…

Zkuste jít třeba do Německa nebo Lucemburska a uvidíte, že tam je to jiné. Tam je sakra těžké si naklonit publikum a něco s ním udělat. Lidé v Česku mají postoj, který mě prostě baví. Nedokážu říct přesně proč, ale je to tak. S tím, co dělám, jsem procestovala skoro celý svět a musím upřímně říct, že vaše publikum patří mezi ta nejsympatičtější.

Reklama

Výběr článků

Načítám