Hlavní obsah

U2 a hudbu z Shafta uchová archív amerického Kongresu pro budoucnost

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Album skupiny U2 The Joshua Tree nebo hudba z filmu Shaft, jejímž autorem je Isaac Hayes, byly uloženy do americké kongresové knihovny, aby se uchovaly pro budoucí generace.

Foto: Island

U2: The Joshua Tree

Článek

Album The Joshua Tree z roku 1987 přineslo mimo jiné hity With or Without You a Where the Streets Have No Name. Bono po vydání poznamenal, že deska mohla jít úplně jiným hudebním směrem, ale hodně písniček na ni nakonec nedali. Na obalu od Antona Corbijna stojí skupina v kalifornské poušti.

Do knihovny se každý rok ukládá 25 nahrávek a nejde vždy o hudbu, podmínkou je, že materiál musí být minimálně deset let starý a „kulturně, historicky či esteticky významný”.

Archív byl založen v roce 2000. Nejstarším pokladem, který ukrývá, je The Laughing Song od George Washingtona Johnsona, který vznikal někdy okolo roku 1896 a jde o první písničku v historii, kterou nahrál černoch. Nejnovější je naopak coververze Hallelujah, kterou nahrál Jeff Buckley k poctě Leonarda Cohena.

V archívu narazíte také na nahrávky Everly Brothers, Creedence Clearwater Revival, Pink Floyd, R.E.M., Lindy Ronstadtové a mnoha dalších ikon anglo-americké pop kultury. Ukládají se rovněž filmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám