Hlavní obsah

Fantomas je zpět

Zatímco ve Francii se od loňska vydávají všechny příběhy o Fantomasovi, legendárním hrdinovi z pera spisovatelů Pierra Souvestra a Marcella Allaina, kabelová televize Arte oprášila a zařadila do vysílání všechny němé filmy o Fantomasovi z let 1913 a 1914.

Foto: Profimedia.cz

Jean Marais v trilogii o Fantomasovi z šedesátých let

Článek

Souvestre a Allain napsali od roku 1905 dvaatřicet příběhů tajuplného Fantomase a nakladatelství Robert Laffont loni v červnu začalo vydávat celé jejich dílo v původní podobě.

Fantomas hned začátkem dvacátého století inspiroval filmový průmysl. Jeden z jeho průkopníků v období němého filmu Louis Feuillade natočil v letech 1913 a 1914 pět filmů, které patří do zlatého fondu světové kinematografie. Před jejich prosincovým odvysíláním v televizi Arte je opatřil novou melodií Yann Tiersen na koncertu s promítáním v pařížském divadle Châtelet.

Do podvědomí filmové veřejnosti se ale Fantomas výrazně zapsal až v 60. letech, kdy režisér André Hunebelle vytvořil o zlověstném Fantomasovi komickou trilogii, která se hodně odklonila od původního pojetí.

Reklama

Výběr článků

Načítám