Hlavní obsah

Filmovou cenu LUX získal belgický snímek Broken Circle Breakdown

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmovou cenu LUX, kterou každoročně uděluje Evropský parlament, získal belgický snímek Broken Circle Breakdown (Přerušený kruh). Ocenění předal ve Štrasburku režisérovi Felixi Van Groeningenovi předseda EP Martin Schulz.

Foto: Wild Bunch Benelux

Z filmu Broken Circle Breakdown.

Článek

Mezi tři filmy v užších nominacích žádný český snímek nepronikl, v desítce finalistů ale byl dokument Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše Pevnost, který tvůrci natáčeli v Podněstří.

Belgické hudební drama zaznamenává příběh lásky dvou lidí, kterou poznamená smrt malé dcery. Kromě europoslanců letos zaujalo i Evropskou filmovou akademii, která ho hned v pěti kategoriích nominovala na Evropské filmové ceny. Nakonec ocenění získala představitelka jedné ze dvou hlavních rolí Veerle Baetensová.

Evropský parlament udělil i druhou a třetí cenu. Druhý skončil v hlasování snímek Miele (Med), který je režijním debutem italské herečky Valerie Golinové. Vypráví o třicátnici Irene, jež je součásti nelegální sítě lidé, kteří nevyléčitelně nemocným lidem pomáhají s asistovanou sebevraždou. Třetí cenu dostalo sociální drama Selfish Giant (Sobecký obr) britské režisérky a výtvarné umělkyně Clio Barnardové inspirované stejnojmennou pohádkou Oscara Wildea.

Ceny LUX se letos udělují posedmé, loni zvítězil snímek Shun Li a Básník, který natočil italský režisér Andrea Segre. Největší český úspěch v historii ocenění si připsal dokumentární film o bývalém prezidentovi Václavu Havlovi Občan Havel. V roce 2008 se dostal mezi trojici snímků v užších nominacích, cenu si pak ale nakonec odnesl belgický film Mlčení Lorny.

Reklama

Výběr článků

Načítám