Hlavní obsah

Lenka Filipová: Byl to příjemný zážitek i nová zkušenost

Právo, Jaroslav Špulák

Při říjnovém koncertu Lenky Filipové na pražském Masarykově nádraží vznikl záznam, který nyní vychází v podobě CD a DVD. Jmenuje se Concertino Live, Masarykovo nádraží Praha.

Foto: Marcel Ryšánek, ČTK

Lenka Filipová při vystoupení na Masarykově nádraží

Článek

Máte speciální vztah k nádražím?

Vyrůstala jsem v rodině strojvůdce, to je jeden z důvodů, proč mám vztah k nádražím, vlakům a vlastně všemu, co je s nimi spojené.

Polovina mé rodiny pochází z Pardubic, kde jsem v dětství často trávila mnohdy i celé prázdniny. Vlaky jezdily doslova hned za plotem a pamatuji si, jak jsem na dědu mávala a o poledních pauzách s ním seděla v lokomotivě a svačila. Jsou to pro mě nezapomenutelné okamžiky.

Proč jste si vybrala pro koncert právě Masarykovo nádraží?

Pokud si mohu vybrat místo pro koncert, hledám zajímavá, krásná a netradiční místa. Třeba letos jsem prakticky celé jaro strávila na turné po krásných kostelích v Čechách i na Moravě. Ale zpět k vaší otázce. Masarykovo nádraží mám moc ráda. Je to úžasné architektonické místo a inspirující prostředí, které příjemně dokreslovalo atmosféru koncertu. Ve chvíli, kdy jsem vstoupila na krásně nasvícené pódium, jako by mě mávnutím kouzelného proutku přenesli na začátek minulého století do staré Anglie.

Koncert probíhal za plného provozu. Jak jste se při něm vyrovnávala například s hlášeními rozhlasu nebo s příjezdy vlaků, které jsou mnohdy docela hlučné?

Přiznám se, že jsem byla natolik unesená atmosférou, že si tyto produkční nebo provozní záležitosti takřka vůbec nevybavuji. Byl to příjemný zážitek a pro mě osobně i nová zkušenost.

Jezdíte ještě někdy vlakem?

To je dobrá otázka… Vlakem jezdím moc ráda, to musím říct hned na úvod. Bohužel jsem dost vytížená a mám mnoho koncertních termínů, takže se musím více spoléhat na auto, abych vše stihla a byla mobilnější.

Pokud se ale naskytne příležitost vypravit se někam vlakem, rozhodně ji neodmítnu. Například v brzké době pojedeme s dcerou Lenny z Londýna do Bruselu, pojedeme tunelem pod mořem, a já se už nyní moc těším.

Narazili jste během vystoupení nebo před ním na nějaký problém?

Myslím, že každá nová zkušenost v sobě skrývá i otazníky. Nelze se na vše předem dokonale připravit. Jeden se často musí spolehnout i na intuici a cit a potom lze dosáhnout cíle. Říkají o mně, že jsem perfekcionistka. To ale vyplývá jen z toho, že mám ráda vše dopředu vyjasněné a dohodnuté. U natáčení DVD se nám to všem povedlo na jedničku.

Na albu je pětadvacet skladeb. Je mezi nimi nějaká provedená speciálně pro koncert na Masarykově nádraží?

Na dramaturgii celého DVD jsem si dala záležet. Skládala jsem ji ve volných chvílích během jarního turné, takže jsem měla dost času si všechno důkladně promyslet a zvážit. Důležité byly také aranže, jejichž autorem je ve všech případech můj dlouholetý kolega a spoluhráč Jindra Koníř. Celý koncert byl speciálně připravený pro Masarykovo nádraží a jsem ráda, že DVD přišlo na trh ještě před Vánoci, a to spolu s CD.

Již během léta probíhalo natáčení na koncertech v různých prostředích po naší republice a bonus z toho tam nechybí. Je tam i záznam ze zkoušení s mladým smyčcovým tělesem Gymnázia a Hudební školy hlavního města Prahy pod vedením Jakuba Waldmanna a na koncertě řízeném Jindrou Konířem. A nechte se také trochu překvapit.

Co vás na hudební scéně čeká v příštím roce?

Nedávno jsem dostala zajímavou nabídku z produkce Divadla Studio Dva, abych měla každý měsíc v Praze pravidelný recitál v hudebně dramatickém stylu.

Premiéra proběhne 28. února v Divadle Studio Dva na Václavském náměstí a potom už pravidelně každý poslední pátek v měsíci během celého roku kromě letních prázdnin.

I přes tento program budu hodně a často koncertovat v prostředí kostelů a příští rok navíc i na hradech a zámcích s pořadem Concertino.

Léto bude ve znamení festivalů, na které se moc těším, protože letos jsem je, až na Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou, vynechala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám