Hlavní obsah

Richard Clayderman: Příště snad přijedu i s orchestrem

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interpret známé melodie Balada pro Adélku, klavírista Richard Clayderman, vystoupí konečně i v Česku a představí skladby ze svého posledního alba Romantique. Mistr romantického klavíru proslul ve světě brilantním pojetím slavných melodií pop music ve speciálních aranžmá pro klavír. V sobotu se představí v pražském Kongresovém centru.

Foto: ČTK

Klavírista Richard Clayderman

Článek

Proč užíváte jméno Richard Clayderman, když jste Philippe Pagés?

Když jsem začal v roce 1977 vystupovat, mým producentům se příliš nelíbilo mé jméno. Dohodli jsme se tedy na používání jména mého prapradědečka Claydermana. Spojení s Philippem se jim také nezdálo, prý to nezní dobře. Nakonec navrhli Richarda, což jsem přijal.

Přijedete do Česka poprvé?

Ano, Česko je jedna z mála evropských zemí, kterou jsem ještě nenavštívil, ani jako umělec ani jako turista. Objevovat Prahu pro mě bude vzrušující, neboť vím, že má pověst jednoho z nejkrásnějších měst na světě.

V Praze jste sice ještě nebyl, ale v roce 2011 jste spolupracoval s Karlem Gottem. Jak k tomu došlo?

Karla Gotta znám více než pětadvacet let. Karel mluví mnoha jazyky včetně francouzštiny. V roce 2011 jsme oba byli hlavními hosty Mega Tour Produkce v Německu a hodně jsme si rozuměli.

V počátcích kariéry jste hrál jako klavírista s Johnnym Hallydayem a mnoha dalšími. Kdo na vás tehdy zapůsobil?

Několik let jsem doprovázel francouzského umělce Thierryho Le Lurona. V sedmdesátých a osmdesátých letech byl ve Francii super hvězda - zpěvák, humorista a imitátor. Stal se mi vzorem v tom, jak působit při koncertu na pódiu na publikum.

Myslíte si, že klavír je romantický nástroj?

Klavír je bezpochyby skvělý hudební nástroj. A romantický je za podmínky, že interpret hraje romantické skladby skutečně romanticky. To je, myslím, má hlavní přednost. Nakonec to budou moci v sobotu posluchači posoudit sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám