Hlavní obsah

RECENZE: Robbie Williams swing ctí a umí

Právo, Jaroslav Špulák

Robbie Williams se vrátil k tomu, co mu jde také skvěle. Kromě toho, že je to pozoruhodný popový zpěvák a šoumen, umí také citlivě zazpívat a prožít swingové standardy a melodie vůbec. Jeho albová novinka se jmenuje Swing Both Ways a navazuje na podobně laděnou desku Swing When You’re Winning, kterou překvapil svět v roce 2001.

Foto: Universal Music

Robbie Williams se ve swingu cítí skvěle.

Článek

K realizaci v pátek vydaného počinu si pozval zajímavé hosty. V písničkách se vedle něho objevují Lily Allen, Michael Bublé, Kelly Clarksonová, Olly Murs nebo Rufus Wainwright – vesměs zpěváci, kteří své řemeslo skvěle zvládají a mají ke swingu blízko, byť se v tom duchu třeba tolik neprezentují.

Kolekci tvoří jak klasické skladby Puttin’ On The Ritz, Dream A Little Dream (s Lily Allen), I Wan’na Be Like You (s Ollym Mursem) nebo Little Green Apples (s Kelly Clarksonovou), tak i písničky původní, jež pro počin napsala autorská dvojice Williams – Guy Chambers. Druhý jmenovaný je rovněž producentem nahrávky.

Foto: Universal Music

Obal nového alba Robbieho Williamse.

Rozhodnutí, že tato swingová deska nebude stejná jako ta první, bylo základem cesty k případnému úspěchu nového alba. Williams prý původně chtěl natočit pouze coververze. Potom se ale spojil s Chambersem a vznikly kompozice Snowblind, Swing Both Ways, Swing Supreme nebo Go Gentle, tedy jejich společné skladby. Ne že by znamenitým historickým kouskům nějak výrazně konkurovaly, co do atmosféry a pěveckého prožitku se jim však odvážně přibližují.

Williams a Chambers je naložili vedle evergreenů bez známky jakékoli ztráty sebevědomí, a sestavili tak album, které má smysl nejenom proto, že je spojuje láska ke swingu, ale také proto, že na něm ty výborné hity podporují písničky dobré, stylově uspokojivé, znamenitě odzpívané i odehrané.

Možná je to dokonce první krok ke konci Williamsovy kariéry. Za čas by totiž mohl na scénu přinést další nové swingové písničky a zazpívat je s takovým zaujetím, citem i nadáním pro barvitý přednes, že to bude naprosto odpovídat noblese staršího zpěváka, kterým v té době ostatně bude. Je to navíc znamenitý herec, takže ani v klipech či na koncertech jistě neudělá stylový kiks.

Pokud to je ale třeba jenom úkrok do hájemství, ve kterém je mu dobře, pak žije pozoruhodný umělecký život.

Robbie Williams: Swings Both Ways
Universal Music, 45:12

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám