Hlavní obsah

O kultuře v Ostravě nově informuje Ostravan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě vznikl nový internetový deník Ostravan.cz. Věnovat se bude kulturnímu dění v moravskoslezské metropoli i v celém Moravskoslezském kraji. Stránky byly spuštěny v úterý ráno, řekl autor projektu Aleš Honus. Zveřejnily například reportáž ze závěrečného koncertu Svatováclavského hudebního festivalu či rozhovor s pořadatelem festivalu akčního umění Malamut performerem Jiřím Surůvkou.

Foto: Ostravan.cz

Tváří kulturního deníku je batole hrající si s barvami.

Článek

„Stránky jsou věnované všem žánrům umění a budou pravidelně, vždy v časných ranních hodinách, přinášet zprávy z regionálního kulturního dění. Chybět nebudou recenze všech ostravských divadelních inscenací, zajímavých koncertů, hudebních nahrávek, festivalů, knih a také výstav výtvarného umění,“ vyjmenoval Honus. Dodal, že čtenáři v jeho kulturním magazínu najdou také novinky z klubové scény, galerií, z oblasti literatury a vážné hudby. „Nebudou chybět rozhovory s hudebníky, herci, spisovateli nebo výtvarníky,“ doplnil.

Vydavatel kulturního deníku uvedl, že o jeho vytvoření uvažoval spoustu let. „Kvalitní kultura bohužel nepatří do centra zájmu většiny médií. Dlouho se trápím tím, že mimořádně kvalitní počiny, které vznikají v ostravském kulturním prostředí, nenacházejí odpovídající reflexi ve většině médií,“ tvrdí. Spuštění stránek podpořilo město Ostrava. Honus doufá, že v budoucnu bude možné web financovat z inzerce.

O vzniku ostravského kulturního portálu se hovořilo už před lety, kdy město neúspěšně kandidovalo na titul Evropské hlavní město kultury 2015. „Měla to být jedna z nosných kulturních aktivit propagující ostravskou kulturu. Jsem ráda, že tento projekt bude realizátorem původní myšlenky,“ řekla náměstkyně ostravského primátora Simona Piperková.

Honus pro spolupráci oslovil renomované autory, kteří jsou v regionu uznávaní především odbornou veřejností. Texty budou přispívat například básník, publicista a amatérský historik Ivan Motýl, filmový kritik a publicista Martin Jiroušek, divadelní publicista a kritik Ladislav Vrchovský či hudebník a skladatel Milan Bátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám