Hlavní obsah

Václav Neckář převzal Diamantovou desku

Zpěvák a herec Václav Neckář ve čtvrtek u příležitosti 70. narozenin, které připadly na 23. října, převzal od zástupců společnosti Supraphon Diamantovou desku. Podle společnosti Neckář na její značce prodal od roku 1965 7,6 miliónu nosičů, úspěšnější byl v tomto ohledu jen Karel Gott, kterému V roce 1992 udělil Supraphon Diamantovou desku za 13 miliónů prodaných nosičů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Neckář zapózoval se svou cenou.

Článek

Neckář stále patří mezi nejhranější tuzemské zpěváky. Podle informací Ochranného svazu autorského zaznamenali v roce 2012 celkem 116 199 užití jeho skladeb Mademoiselle Giselle, Půlnoční, Stín katedrál a Lékořice.

U příležitosti výročí jednoho z nejpopulárnějších tuzemských interpretů vychází výběr Neckářových hitů z let 1965 až 2013 včetně nové písně Podzim od autorské dvojice Jaromír Švejdík a Dušan Neuwerth, která před dvěma lety stála za jeho posledním studiovým albem Dobrý časy s velkým hitem Půlnoční. Nahrávka se na vyhlášení Cen Anděl 2011 stala vítězem v kategoriích Skladba a Videoklip roku. Na albu je i několik textů Zdeňka Rytíře, na jehož nedávném pohřbu měl právě Václav Neckář smuteční řeč.

„Zdeněk bude žít v našich písničkách pořád. Budeme je zpívat, budou znít z rádií, desek i jeviští. Jeho smrt je pro mě hodně těžká, vždyť jsme spolupracovali, vzájemně si pomáhali, podporovali se a kamarádili padesát let! Snad se na nás teď dívá odněkud z obláčku,” podotkl Neckář.

Turné vrcholí 22. prosince

Nejbližším spolupracovníkem Václava Neckáře je v současné době jeho bratr Jan, vedoucí skupiny Bacily, která ho už mnoho let doprovází a natáčí jeho alba. Jejich letošní turné vyvrcholí 22. prosince vánočním koncertem v pražském Divadle Hybernia.

V roce 2002 Václava Neckáře postihla mozková mrtvice, na scénu se vrátil po roční rekonvalescenci. Neckář začínal jako herecký elév v Mosteckém divadle pracujících a v plzeňském divadélku Alfa. Poté od roku 1966 účinkoval v divadle Rokoko, v letech 1968 až 1970 byl společně s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou členem pěvecké skupiny Golden Kids. Jako herec se proslavil především rolí v oscarovém filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky, ale hrál i hlavní role ve filmech Skřivánci na niti a pohádce Šíleně smutná princezna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám