Hlavní obsah

Režisér Heřman v Zimní cestě naváže na cyklus Franze Schuberta

Sopranistka Kateřina Kněžíková, barytonisté Jiří Hájek, Jiří Brückler a Matěj Chadima s klavíristou Ivo Kahánkem zkouší na pražském Barrandově v Ateliéru číslo 4 hudebně-divadelní projekt Zimní cesta. Dílo zazní v barrandovském ateliéru zvaném dřevák premiérově 23. října, poté ještě ve dvou reprízách 24. a 25. října v rámci festivalu Struny podzimu.

Struny podzimuVideo: Struny podzimu

 
Článek

Představení s využitím klavírní fantazie Poutník nebo písněmi Der Leiermann (Flašinetář) a Die Post (Pošta) není striktním provedením Zimní cesty Franze Schuberta, ale volně na ni navazuje.

„Snažil jsem se vytvořit příběh, který má prolog i epilog, začíná scénou rozchodu dvou milenců. Od úterý procházíme jednotlivé scény a snažíme se je kombinovat s prostorem,” řekl režisér představení Jiří Heřman.

„Výkladů Zimní cesty může být mnoho, mě zaujala píseň Pošta o touze. Když jsem si představil, že je to poslední píseň, kterou zkomponoval, tak jsem si řekl, že to přece jenom nebyl věčný pesimista,” uvedl Heřman.

Schubertovy písně zazní v obřím a syrovém prostoru filmového ateliéru, který podle tvůrců evokuje nekonečnou a stále se měnící krajinu naší duše i naší fantazie. Jedinou roli poutníka si rozdělí hned tři pěvci. Na jejich cestě za sebepoznáním je doprovodí kromě Ivo Kahánka u klavíru také jeden ženský anděl i pokušitel v podobě mladé Kateřiny Kněžíkové. Festival Struny podzimu vyvrcholí 6. listopadu koncertem osmdesátiletého jazzmana Waynea Shortera v pražské Lucerně. Bližší informace jsou na www.strunypodzimu.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám