Hlavní obsah

RECENZE: Moderní popová mozaika Katy Perry

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři roky trvalo, než americká zpěvačka Katy Perry, jež má v dokladech zapsané civilní jméno Katheryn Elizabeth Hudsonová, vydala nové album. Z předcházející komerčně úspěšné desky Teenage Dream si totiž mohla dovolit celou tu dobu žít. Chvíle úspěchu starého odpovídá chvíli čekání na nové.

Foto: Universal Music

Katy Perry vydala své čtvrté studiové album.

Článek

Katy Perry angažovala do práce na své aktuálce producentskou špičku i dobré spoluautory písniček. Jména Dr. Luke (chcete-li Lukasz Gottwald), Max Martin či Stargate se mohou chlubit mnoha zajímavými kooperacemi – co víc i úspěšnými.

Album Prism nekráčí v podivných šlépějích doby a nemá potřebu na úkor hudby provokovat co nejvýstřednějšími sexy texty nebo videoklipy, jak to v posledních letech ve stejné oblasti předvádějí Rihanna, Lady Gaga nebo naposledy Miley Cyrusová. Nabízí pokojný pop jednadvacátého století alespoň pro ty, kteří životní útěchu v tomto stylu hledají.

Prochází popovou historií. Producenti se podle svého gusta opírali o různé vlivy a období, což nutno přijmout jako záměr, nikoli bezradnost.

Vyhnout se určitému stereotypu je ostatně velkým cílem každého umělce.

Zatímco je tedy písnička Legendary Lovers doslova inovativní, okrášlená závany indické i irské hudby, lehká Birthday navazuje na náladu minulé desky Teenage Dream a přináší modelový popový refrén, Unconditionally je zdařilá emotivní balada a Roar zase stylová vypalovačka.

U Walking On Air sice lze mít výhrady k její kýčovitosti, This Is How We Do trochu leze na nervy umělým zvukem i zastaralým scratchingem a This Moment archaickým zvukem kláves evokujícím osmdesátá léta a nástup nové vlny, do mozaiky a záměru alba to nicméně patří.

Katy Perry totiž ve všech skladbách dominuje výrazným hlasem, který je ve výškách až překvapivě jistý a vzrušující.

Moderní jsou aranže písniček a zvuk desky nepostrádá potřebnou vzdušnost pro to, aby nebyl považován za umělý výplod pro současné světové diskotéky.

Celkové hodnocení 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám