Hlavní obsah

RECENZE: Nadlidé Arnold a Sylvester trumfnou i Chucka Norrise

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byly doby, kdy hodně lidí opravdu čekalo na společný film Arnolda Schwarzeneggera a Sylvestra Stalloneho. Ruku na srdce, dnes už na to nikdo nečeká, přesto se to stalo. Dva nadlidští hrdinové mezitím zapadli do kategorie seniorů, ale odmítli papuče a opět se sápají po kulometech.

Plán útěkuVideo: Bontonfilm

 
Článek

Celý film Plán útěku je trošku za vlasy přitažený a občas v něm vidíme zjevné nesmysly, ale o logiku tady asi nejde. Arnie a Sly se chtějí ještě pobavit, dokud zájem definitivně neopadne a zbydou jim jen občasné štěky v televizních filmech a vydávání vzpomínek. Dělají to se sebeironií, což se cení.

Co na tom, že neuvěříme scénáři, třeba fintě, kdy si geniální Stallone zjistí čtyři čísla kódu na otvírání dveří, a i když nezná jejich pořadí, je pro něj hračka ve vězení, kdy je téměř neustále sledován, správný kód „náhodou“ zadat. Za daných podmínek, kdy šlo o sekundy, by byl počet kombinací, které by musel pomalu prstem ťukat, obrovský, ale zřejmě je to geniální superfrajer. Z toaletního papíru a kelímku od jogurtu by postavil i atomovou bombu.

Ukázka z filmu Plán útěkuVideo: Bontonfilm

Film zachraňuje dostatek specifického humoru (dva hrdinové se špičkují a mlátí do zubů) a naprosto klíčová je scéna, kdy Schwarzenegger nasadí svůj zlý obličej, vytrhne kulomet z vrtulníku a začne to pořádně „kropit“. Při novinářské projekci to vyvolalo salvu smíchu a je to tak správně.

Kromě toho nabízí snímek Plán útěku nečekané bizarnosti – třeba Arnolda modlícího se německy. Označení thriller je spíše omyl, jakkoliv je třeba uznat, že příběh o specialistovi na útěky z vězení, který se svým parťákem stojí proti všem, je chvílemi i napínavý. Je to prostě komedie.

Celkem hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám