Hlavní obsah

Lucii proti komunistům podpoří Forman, Dyk či Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupinu Lucie, která iniciovala koncert 21. října na Staroměstském náměstí v Praze, upozorňující na rostoucí vliv komunistů, podpoří svým vystoupením Vojtěch Dyk, rappeři PSH, skupina Gipsy.cz a další umělci. Shromáždění pozdraví i Miloš Forman a Marta Kubišová. Akce s názvem Nikagda nězabuděm se uskuteční od 17.00 do 22.00. Informují o tom stránky www.cechy.ru.

Foto: Ondřej Pýcha

Lucie

Článek

Iniciativa nazvaná podle části textu písně Karla Kryla Tak vás tu máme chce přimět lidi, aby se zúčastnili nadcházejících voleb. „Neříkáme koho volit, víme ale koho nevolit,” píší na webu organizátoři akce.

„Nevidíme budoucnost v oživování komunistické zombie ani v pohybu naší země směrem do Kremlu. Vidíme ji v samostatně myslících svobodných lidech,” uvedl bubeník a zpěvák skupiny Lucie David Koller, organizátor koncertu a celé kampaně. Třiapadesátiletý hudebník byl již jednou z vůdčích osobností iniciativy S komunisty se nemluví.

Kampaň Nikagda nězabuděm, vycházející z Krylovy písně reagující na vojenskou okupaci Československa v srpnu 1968, upozorňuje, že dva týdny před volbami do Poslanecké sněmovny, po 45 letech od této okupace, je komunistická strana třetí nejsilnější stranou v zemi. Další bývalí komunisté jsou v čele kandidátek ČSSD nebo SPOZ.

„Tady v téhle zemi se vždy každý diví až ex post, až když nějaká tragédie nastane. A pak nadává. Proto reagujeme předem, snažíme se lidi oslovit a apelovat,” doplnil Petr Marek, mluvčí hnutí Bez komunistů.cz, které je spoluorganizátorem kampaně.

Pilarová: Komunismus je jako fašismus, zažila jsem obojí 

Součástí kampaně Nikagda nězabuděm je dále mimo jiné putovní šňůra happeningů Leporelo obludnosti komunismu, nově nazpívaná Krylova píseň Tak vás tu máme v podání Davida Kollera a dalších zpěváků i web www.cechy.ru, na kterém budou zveřejněny vzkazy známých osobností, studentů a dalších lidí.

„Komunismus je totéž co fašismus. Bohužel jsem zažila obojí a nikomu bych to nepřála,” vzkazuje například zpěvačka Eva Pillarová.

Reklama

Výběr článků

Načítám