Hlavní obsah

Filmfest: Stasi, nacista Eichmann i záhady přírody

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival filmů z německy mluvících zemí das Filmfest proběhne 16.-20. října v Praze a 23.-27. října v Brně. Filmy se věnují problémům dospívající generace i historickým tématům, třeba procesu s nacistickým pohlavárem Eichmannem.

Foto: Zeitgeist Films

Barbara Sukowa ve filmu Hannah Arendtová

Článek

Festival ve středu 16. října večer slavnostně zahájí v pražské Lucerně projekce filmu Hannah Arendtová. Režisérka Maragrethe von Trotta osobně uvede příběh německé filozofky, která napsala slavnou reportáž Eichmann v Jeruzalémě.

Letošní filmy se ale rozhodně nevěnují jen historii a hodně se zaměřují na mladé hrdiny. Na temnější stranu života generace Y se soustředí snímek Za všechno můžou ostatní. Vypráví příběh mladého násilníka, který dostane šanci na nový začátek. Přízni kritiky se po zásluze těší také snímek Oh Boy, který sleduje mladíka Nika, jenž se ocitl na životní křižovatce a toulá se nočním Berlínem. Některé z filmů se po festivalu dostanou i do běžných kin.

Foto: goethe.de

Z německého filmu Oh Boy

„Uvedl bych Dva životy a Ludvíka II.,” tipnul si za pořadatele Tomáš Fridrich. Šanci má také mezinárodně úspěšný dokument More Than Honey. Některé filmy zřejmě uvede i Česká televize.

Foto: Dasfilmfest.cz

Liv Ullmanová ve filmu Dva životy

Švýcarský koprodukční dokument More Than Honey pátrá po tom, proč vymírají včely, a klade si otázku, co se stane s lidmi, když nebude existovat druh, na kterém závisí téměř třetina všech potravin. Byl již vyslán do boje o Oscara.

Fascinující portrét má nabídnout i německo-rakouské historické drama Ludvík II. Bavorský o životě idealistického panovníka a známého mecenáše umění od jeho nástupu na trůn až po jeho tragickou a mýty opředenou smrt.

Německo-norské koprodukční drama Dva životy zase zpracovává příběh ženy, jež je nucena postavit se své vlastní minulosti, aby ochránila sebe i svou rodinu. Film, který nás postupně zavede zpět do doby před pádem berlínské zdi, do éry nechvalně proslulé Stasi a tiché hrozby vynucené spolupráce, byl vyslán za Německo do nadcházejícího boje o Oscary v kategorii Nejlepší neanglicky mluvený snímek.

Foto: goethe.de

Z filmu Love Steaks

Na exkurzi do vlastního soukromí zve diváky rakouský režisér a autor autobiografického dokumentu Moje žádná rodina. Celovečerní debut Paula-Juliena Roberta zaměřující se na život v největší evropské komuně byl mimo jiné oceněn Vídeňskou filmovou cenou. Svůj nejnovější snímek Silvi, který měl premiéru letos na 63. Berlinale, přijede představit německý režisér Nico Sommer. Projekce filmu Love Steaks, jenž na mnichovském filmovém festivalu jako první v historii získal prvenství ve všech čtyřech kategoriích (režie, produkce, scénář a herečtí představitelé), se zúčastní hned tři členové tvůrčího týmu v čele s režisérem Jakobem Lassem.

Vstupenky jsou v prodeji ve všech festivalových kinech a na jejich portálech za jednotnou cenu 90 Kč. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků je opatřena i anglickými titulky. Více najdete na www.dasfilmfest.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám